2015. augusztus 19., szerda

Kis játékaim

A LÉGY

Mosolygott a lelkem. Végre, végre végeztem a lekvárfőzéssel, a kutyaetetéssel, a berregő telefonhívásokkal, a zuhanyozással.
Jöhet a szórakozás!
Az eső csendesen szemerkélt, kitártam az ablakokat, de a függönyöket azért eléjük húztam a "betolakodók" ellen. Ömlött be az áldott, friss levegő!
Ilyenkor a szórakozásom tárgya a számítógép. Átnézem az e-mailokat, a feltett linkeket, ellátogatok az FB. csoportokba. Most is ezt tettem, közben békés nyugalommal hangolódtam a holnapi ünnepre.Éppen ütögettem a billentyűket, mikor a karomra rászállt egy légy. Szerintem ha a világon csak egyetlen légy lenne, az is a karomon kötne ki. Mi lehet az én karomon olyan érdekes és egyáltalán honnan tudja ez a légy, hogy én végre leültem? Rejtély! De ez rendszerint így van, egy darabig hessegettem, de mindig-mindig visszatért. Arra gondoltam, kiosonok a konyhába a légycsapóért, de a kutya itt fekszik mellettem és árgus szemekkel lesi minden mozdulatom. Márpedig, ha észreveszi a légycsapót, olyan siránkozásba kezd, hogy ember legyen, aki kibírja. Pedig sose bántottam vele.
No, akkor játszunk! Kinyújtottam mindkét karomat és lesállásba helyezkedtem Majd adok én ennek a légynek!
Két pillanat sem telt el, a légy már ott volt a karomon, szemtelenül mosakodott, majd ide-oda futkosott.Eljött a nagy pillanat, teljes erőmből a karomra csaptam, talán még a csontom is megrepedt. A légy palacsintává lapulva leeshetett, mert nem volt a tenyerem alatt.
Fájdalmas, de örömteli arccal, nyugodtan újra kényelembe helyezkedtem és éppen nyúltam a billentyűk felé, mikor az én holt legyem megint ott kíváncsiskodott a karomon.
A játéknak vége, a légy KO-val győzött.
Hiába, minden játéknak van győztese és vesztese.
Kikapcsoltam a számítógépet.

B Ilona Tóthné
Kép: net

Kezdek lehülni


Nem véletlenül mondta G B Shaw, aki állítólag 6 évig tanulmányozta a magyar nyelvet, hogy ennél gazdagabb és kifejezőbb nyelvvel nem találkozott...
CSODÁS MAGYAR NYELVÜNK
Tudod-e ........ ki hogyan hal meg?
... Tovább
Kezdek lehülni
2015. augusztus 19.
Most érzem csak, hogy mennyire legyengített az elmúlt hetek, napok forrósága. Reggel kimentem a boltba és szinte minden lépésnél majd összeestem. Érdekes, itthon is ki-be járkálok, mégsem éreztem ilyen mértékű legyengülést. De az is lehet, hogy az esőt éreztem meg, mert ahogy hazaértem, hozzákezdett szakadni. Tegnapelőtt két felhőszakadás volt itt, de én már úgy vagyok, minden jobb, mint a hőség.Mert abban már a kis agyam is elpárolgott.
Délután körtelekvárt csinálok. Ez is bánt nagyon, az eső leverte a körték nagyrészét, ami felül volt, már nem tudtam leszedni. Gyönyörű, nagy, zaftos. Belegondoltam, más mennyi pénzt kifizet a gyümölcsért, én meg dobálom ki, mert mindet nem tudom feldolgozni.Az összes szomszédot is elláttam már...
Szegény menekültek is örömmel megennék...Mindegy, ez van, én is megveszem a banánt, míg a majmok ingyen falják...
Visszatérve a lekvárfőzéshez, hagy kérdezzem már meg, ti tudjátok, hová tűnt a jó öreg szalicil? Vagy már az sem egészséges? Én egész jól meg voltam vele ötven évig. Most, ilyen rózsaszín egérszarhoz hasollító granulátum valamit kaptam, nahát, kíváncsi vagyok, hogy lesz nekem ebből lekvárom még tíz év múlva is..
Az ebédem rántottcsirke sültkrumplival. Most ezt sem úgy készítettem, mint máskor. Egyszer, egy kínai étteremben ettem rántott csirkefalatokat és az nagyon izlett. Most én is azt csináltam, három far-hátas combot kicsontoztam, majd apróbb darabokban kirántottam, nagyon finom lett, máskor is így készítem majd, a csontokból leves lesz.
Közben itt hallom a TV-ben a jó ebédhez szól a nóta helyett, hogy ezek a megátalkodottak lefejeztek egy tudóst, aki már 50 éve vizsgálgatta a szír szobrokat, műemlékeket. Borzasztó ez a világ...frown hangulatjel

A bejegyzést írta: Ilona B. T.

Most érzem csak, hogy mennyire legyengített az elmúlt hetek, napok forrósága. Reggel kimentem a boltba és szinte minden lépésnél majd összeestem. Érdekes, itthon is ki-be járkálok, ...
felesegek.hu|Forrás: Proconer Informatika Bt.

2015. augusztus 17., hétfő

BÉKEKÖTÉS

Nem szabad a régi sebeket
újra-és újra feltépni!
Mi értelme van cipelni
hátadon a kérges terheket?
Ha megszakadsz is,vissza az időben
már semmin nem változtathatsz,
s a tehetetlenség dühével
mardosod-már hiába-önmagad...
Nincs ember, kit elkerült volna néhány
vérző sebet ejtő mérgező nyílvessző,
mely úgy roncsolja a szívet,
mint friss hajtást a jégeső.
Életem folyamán oly sokszor vert a sors,
sok fájdalom, keserv éget, mint a bors.
Akaratlanul halmoztam a hibákat,
de ok nélkül mások is rámkiabáltak...
S most? Nem gyűlölök senkit,
kik  vétettek ellenem,
a tanulópénzt jócskán megfizettem.
Hőstelen ős lettem, békét kötöttem magammal,
az utódok ne vigyék az én termem magukkal...

B Ilona Tóthné

2015. augusztus 16., vasárnap

TŰNŐDÉS A FORRÓ NYÁRBAN

Tűnődöm szüntelen,
valami úgy fáj idebent,
várom az esőt,
talán megszűnik
a zakatolás fejemben,
mintha a hős ég
velem vívna csatát
s a ménkű forróság
piócaként szívja vérem,
kaján vigyorral várja,
míg elenyészem...
Nesztelenül surran
néha egy eltévedt szellő
a szobán át,
maga után húzva
függöny-uszályát
kibukik az ablakon,
itt hagyva izzadt
lábnyomát.

A nagy kékségből
egy-egy felhő letekint,
képzeletben ott hintáznak
álmaim megint...
Látom, amint kitárt karral
-mint gyermek-palánta koromban-
állok az udvar közepén,
s vad táncot járva tartom
az omló esőt fejem tetején.
Most sem forróbb ez a nyár,
mint akkor volt,
csak azóta már
oly sok idő elloholt...
Mint most a felhő,
épp' csak átutazott,
de ajándékként
frissítő esőt
nem hozott.
De a hitem nem adom,
majd holnap,-
s tovább álmodom...

B Ilona Tóthné
Kép: net