2018. május 19., szombat

AMI ELMÚLT

Sok év eltelt már
nem is tudom, mennyi
régen nem számolom
az észrevétlen illanó időt
hisz' visszafelé
nem változik semmi
tenyeremből kicsúszott
a sok öröm és bánat
vörös rózsáim
szírmai közé vágytak
s majd egyszer, ha forgatom
egy könyv elsárgult lapjait
találok köztük
egy lepréselt rózsát
s a halvány szírmok közt
a múlt illatait...
 /BI/
kép: net


2018. május 17., csütörtök

Kiváncsiság

Régen foglalkoztat egy kérdés és most jutottam el odáig,hogy meg merem kérdezni a véleményeteket, még akkor is, ha megbotránkoztok rajta.

A könykiadásról van szó. Lehet, hogy én rosszul látom, de úgy vettem észre, nagy divat lett kiadatni verseinket,-amolyan presztízskérdés.
A jórészt irodalmi csoportok költői,-de maradjunk inkább a versírói kifejezésnél-közül többen adtak már ki verses,novellás kötetet, általában magánkiadásban. Ahogy mondani szokták, ők nem az üres fióknak írnak.
De mi van azokkal(magamat is ide sorolom), akik nem akarják-különböző okokból kiadatni "műveiket", vagy anyagilag nem állnak úgy, hogy erre áldozzanak? Azok az üres fióknak írnak?
Szerintem nem! Itt valamennyien egy közösség tagjai vagyunk, én a barátaimat, ismerőseimet, rokonaimat, akik akár a facebookon, vagy egy online magazinban, vagy egy blogban olvassák a verseimet, novelláimat, naplómat, hozzászólnak, lájkolják, vagy kritikával illetik,én őket nem nevezem "üres fióknak". Vajon kevesebb vagyok, mint azok, akiknek drága pénzért egy könyvespolcon fekszik néhány verseskötet? Ez itt a kérdés!

Előrebocsátom, senkit nem áll szándékomban megbántani, tisztelettel adózom azoknak, akik munkát, fáradságot, anyagiakat  fektetnek be egy-egy kötet kiadatásába, de érdekelne, ti mit gondoltok erről a témáról.


36Antal Szabadvári, Patrícia Suba és további 34 ember
Hozzászólások
Vali Karvász
Vali Karvász Talán így többen hozzájutnak, és elolvassák, mintha kötetben lenne. Jómagam szívesen lapozgatnám egy kötetben egyszerre. Szeretem a könyv illatát. Ezek a versek régen megérettek a papírra,ami örök érvényű. A magosztásaimra sok visszajelzést kapok, és büszke vagyok a költő barátnőmre!
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Köszönöm, Valikám! Emlékszel, beszéltünk már erről, a véleményen nem változott! :)
Kezelés
Angéla Drobinoha
Angéla Drobinoha Drága Ilonám!

Nagyon jó a kérdésed. Könytárosként és olyan emberként is tudok válaszolni, mint akit különböző tematikájú publikációk kapcsán (nemcsak a versek miatt) már nyomdafestékbe kevertek. Minden korszakban ott volt és van a megjelenésre és az
ismertségre való törekvés. Terjedtek írásművek kéziratos másolatokban is.

Az elektroikus média, röviden így nevezek minden blogot, netes csoportot (az online verselőket is) kínálja a legközvetlenebb lehetőséget arra, hogy munkáinkat, a verseket, festményeket, fotókat megosszuk és közkinccsé tegyük.

Igazában írók, alkotók és olvasók vagyunk egyszerre. Ha nem éreznénk úgy, hogy meg kell osztani mondandónkat, akkor nem használnánk fel az elektronikus média lehetőségeit sem.

Ugyanakkor a legklasszikusabb és legigazibb formának a nyomtatásban való megjelenést tartom. Azonban senkit sem tartok többre vagy kevesebbre azért mert nyomtatott formában nem publikál, vagy csak azért, mert nyomtatásban is megjelent.

A közlemények minősége a döntő. A klaviatúra sok esetben "megszalad" és olyan anyag is feltöltődik az internetre, amely még érlelődésre szorulna, vagy netán helyesírási és nyelvhelyességi hibákat bőven tartalmaz.

A nyomtatásban való közlést korrektúra előzi meg, a műveket nem kizárólag a szerző olvassa át. Előfordul, bár nem kívánatos, hogy összecsapott termék is napvilágot láthat.

Vannak olyan, küldetéstudatral megáldott alkotók is, akik fontosnak tartják a minőségi nyomdai megjelenést és azt is, hogy az alkotótársaikat a nyomtatásban való megjelenéshez hozzásegítsék. Szemléletedet ismerve tudom, de írtál is erről, hogy e törekvéseket megbecsülöd.
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Köszönöm, Angélám, egyetértek Veled! :)
Kezelés
Angéla Drobinoha
Angéla Drobinoha Ilonám öröm volt olvasni a többi hozzászóló társat. Mindenki a nyomtatott kötetnek adta a pálmát. Az anyagi lehetőségeink magánkiadásra tényleg korlátozottak, de itt az online verselésben is nagyon tudunk örülni egymás sikerének és persze a magunkénak is. :-) ;-)
Kezelés
Erzsébet Ecsedi
Erzsébet Ecsedi Szerintem a lènyeg,hogy minèl több emberhez eljussanak az ìròk ,költők gondolatai,ès ha sokan olvassàk szìvesen,sok embernek nyùjtanak èlmènyt,lènyegtelen,hogy könyv alakban , vagy az elekromos mèdiàk ,az internet segitsègevel terjednek.Igaz sajnos ,ìgy gyakran ki vannak tève a szellemi termèke eltulajdonìtasànak de az is igaz,hogy ìgy szèlesebb tömegekhez jutnak el az ìràsok.Igaz az is ,hogy a legtöbb ìrò ,költő titkos vàgya,hogy köny alakban is kèzbevehesse műveit.Nekem nem szempont,hogy az illetőnek hàny könyve jelent meg nyomtatàsban,mert nem az a mèrvadò,hisz ami tetszik ,ìgy is elrakhatom ès bàrmikor felapozhatom.Szàmomra az a dūhìtő,mikor iskolàs könyvekben tràgàr szavakat,kificamult ìzlésű verseket làtok,miközben az interneten annyi tehetsèges ìròval ,kòltővel ,szebbnél szebb verssel talàlkozik az ember.Szeretem a verseidet,ìràsaidat kedves Ilona,akkor se tisztelnèlek jobban,ha vagy 10 könyved sorakozna a polcokon,aminek megvàsàrlàsàt valòszinűleg nem is engedhetnèk meg magamnak.
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Köszönöm, Erzsike! Talán majd egyszer eljutunk oda, hogy az iskolás könyvben írottak példaértékűek lesznek, hiszen a fiatal agy a legfogékonyabb és e könyvekben olvasottak egész életünkre kihatnak...:)
Kezelés
Ferenc Molnár
Ferenc Molnár Kedves Ilona!
Az hogy ki hol és milyen formában jelenteti
meg az alkotásait a saját döntése,és az

anyagi lehetőségeinek a vonzata.
Ha valaki nem szeretne könyves,kötetes
formát,az sem az üres fióknak ír,mint
ahogyan írtad szerintem helyesen.
Kitágult a világ ma már több fajta
lehetőség létezik másoknak
bemutatni az alkotásainkat.
Kezelés
Xénia Szalkai
Xénia Szalkai Nekem az a tapasztalatom,hogy nagyon kevesen,keveset vásárolnak a könyvekből,különösen verses kötetekből,ezt egy könyvesboltban dolgozótól hallottam,aminek oka elsősorban az anyagiak hiánya .Sokan vagyunk,akiknek anyagilag sem adatik meg a lehetőségük,...Bővebben
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Szerintem is, Xénia itt sokkal többen olvassák, mintha néhány kötettel házalnék. De megértem azokat is, akik szeretnének "nyomot hagyni" egy önálló kötettel. Csakhogy ennek ára van és a minőség sem garantált...
Kezelés
Mária Dufek
Mária Dufek Szeretem a könyveket, de én is csak antológiákba pályázom és ajándékba adom őket. Ecsedi Erzsébet véleményét oszton.
Kezelés
Ferenc Molnár
Ferenc Molnár Egy gondolat még.
Szerintem is legtöbb alkotónak a
vágya hogy könyvben vagy kötetben is
...Bővebben
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Mária, néhány antológiában nekem is vannak verseim, örülök is nekik, de bevallom, sajnos még azok ban is találtam elírásokat...
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Ferenc Molnár Természetesen egy könyvet nem helyttesíthet az elektronikus forma, az általad leírtak szerint sem, mert időtállóbb, szebb, könnyebb olvasni no, és esetleg nem tűnik el nyomtalanul, ha valami "bibi" van az elekronikus rendszerben...
Kezelés
Ferenc Molnár
Ferenc Molnár Itt szerintem nem is a helyettesítésről
van szó,ha majd az elektronikus
is eltölt annyi időt az emberi életben

mint a könyvek akkor talán helyén való
lesz az összehasonlítás,bibi ugyan úgy
lehet a könyves mind az elektronikus formában.
Kezelés
Cseh Ildikó Peonia
Cseh Ildikó Peonia Ilona kedves. Szerintem akihez egy írásnak útja van, el fog hozzá jutni. Én nyomtatott formában szeretek olvasni, valamiért jobban felfogom, kedvelem ahogy ülök a kényelmes fotelban vagy az erkélyen. Ez talán még gyerekkori megrögződés. Könyvet 3 adtam ki, saját forrásból. Rábeszéltek. Aztán meg kérdezgették, mikor lesz még? Kis példányban, kis költséggel, elsőt kiadó gondozásában, de az nem jött be. Könyvesboltba minek? Kutya nem ismer, aki meg igen, ahhoz eljuttatom a hírét és eldönti. Nekem is vannak neten megismert szerzők könyvei, szívesen adtam ajándékba is. Amikor itt a neten olvasom, valahogy az úgy nekem elszáll. Szeretném megtartani, hogy levehessem a polcról, ha kedvem támad. Amikor egy könyv világra készül, nálam az ugyanolyan késztetés, mint, amikor az írás jön. Nem lehet siettetni, de amikor valahol összeállt: hiphop 2 nap alatt készre van szerkesztve. Mert az írás, könyv szeretett volna már lenni. Van, ami sosem lesz. Az úgy a jó. Ez egy belső folyamat nálam. Másnál nem tudom.
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Nekem is van egy a könyveidből Ildi és nagyon szép...Ha késztetést érzel az írásra, majd kiadásra, én semmiképpen nem beszélnélek le...:)
Kezelés
Cseh Ildikó Peonia
Cseh Ildikó Peonia Mindig úgy érzem, nem tudok írni. Mert akarattal nem. Vagy jön, vagy nem. Mostanában nem és ez nem zavar. A késztetés azt jelenti: kész. Belül és kijön. A könyv ugyanígy. Egyébként a könyvkiadás nem olyan horror és ha nem tesznek rá sokféle hasznot, akkor megfizethető is lesz. Az antológiák... egyszer mentem bele. Szerintem mindenki megjelent, aki befizette a kért összeget. Akinek odaadtam, kissé csodálkozott a kötet színvonalán.
Kezelés
Kovács L. István
Kovács L. István Szerintem itt, hamarabb kap visszajelzést, kritikát az ember. Aki azt mondja nem a fióknak ír, gondolja el azt, mikor még nem volt internet és költőink évekig írtak a fióknak, mire lett egy kötetük. Néha ugyan megjelentek újságokban de addig is hónapok teltek el. Most pedig akár két perc múlva is jöhet visszajelzés. Pénzem nekem sincs magánkiadásra. És a pályázatokon is más nyer. De ez egyáltalán nem aggaszt!
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona ilyen igazad van...:)
Kezelés
Erdei B. Ágnes
Erdei B. Ágnes A legtöbben presztízsből szánják rá magukat a könyvnyomtatásra. Milyen szép dolog is elmondani, hogy "nekem már van egy könyvem"... De tudnia kell mindenkinek, hogy a magánkiadásnak messze nincs olyan megbecsülése, mint azoknak a műveknek, amelyeket egy kiadó befogad és terjeszt. (Legyünk őszinték, a magánkiadás lehetőségével fel is hígul az irodalom, veszít értékéből.) Nem véletlen, hogy a kiadók szelektálnak, az már persze egy újabb kérdés, hogy mi szerint. (Nyilván üzleti szempontok - az eladhatóság dominál elsősorban.) A másik dolog pedig, hogy távolról sem az lesz költő, akinek esetleg kötete vagy kötetei vannak. Ismerek olyan embert, aki 5 év alatt már a 10. (!!!) könyvét adja ki - no, persze, magánkiadásban -, de én a legnagyobb jóindulattal sem nevezném költőnek, vagy - fogalmazzak finomabban - jó költőnek. A megfelelő önértékeléssel még hadilábon állunk... Manapság egyébként baráti áron is lehet nyomtatást rendelni, ráadásul kis példányszámban is, csak meg kell találni a megfelelő céget. Aztán ha van rá igény, azaz megrendelő, akkor egyszerűen után nyomják, így nem áll benne az alkotó pénze. A pályázatok? Igen, írja István: "mások" nyerik el - sokszor "kéz kezet mos"-alapon, és nem mindig érdem szerint. Összetett dolog ez, de én is azt mondom, ha nem akar valaki a "fióknak írni", akkor az egyik legkézenfekvőbb lehetőség bizony a Facebook, mert valóban több emberhez eljutnak így írásaink, mint nyomtatott formában. Egyetlen dologra kell vigyázni itt: a visszajelzéseket - gondolok itt a harsány vivátozásokra - nem minden esetben szabad túl komolyan venni, mert könnyen utat téveszthet az ember.
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Egyetértek Veled, Ágnes! Nagy igazságod van az utolsó mondatodban, az ember idővel megtanulja kezelni a visszajelzéseket! :)
Kezelés
Hajnalka Zimán
Hajnalka Zimán Erdei B. Ágnes köszönjük Ágikám, nagy igazságokat írtál. :)
Kezelés
Erdei B. Ágnes
Erdei B. Ágnes Hajnalkám, ezeket a dolgokat mindannyian tapasztaljuk a saját bőrünkön, én csak összefoglaltam a lényeget. :)
Kezelés
Erdei B. Ágnes
Erdei B. Ágnes Rita Chemezné Anna - köszönöm az egyetértést.
Kezelés
Hajnalka Zimán
Hajnalka Zimán Évek óta írok verseket, novellákat, megírtam egy színművet is, továbbá félkész írásaim is vannak. Nekem az elektronikus kiadás nem azonos a nyomtatott könyvvel. Mikor már több száz verset megírtam, gondoltam magán kiadásban készítettek néhány darabot, saját és ajándékozás céljából. Jó kézbe venni, szeretem a könyv illatát, a zizegését. Lett is egy verses kötetem és egy színművem néhány példányban, magánkiadásban. Könyvszerkesztő keresett meg,ő intézte a szerkesztést,nyomtatást. Rosszak a tapasztalataim,jó drágán készültek, becsúszott helyesírást nem javítottak, sőt még tettek rá, szarvas hibák, elválasztás hibák kerültek nyomtatásra. Pár darabért sok pénzt fizettem és hónapokat vártam így is, hogy szinte változatlanul lett kinyomtatva. Magánkiadókat nem kerestem, sokan hirdetik magukat drága pénzért, mindenki leszedi a tejfölt, a maga hasznát, az író, aki megdolgozott az írásművel, ő filléreket kap, vagy ki sem fizetik. Nem foglalkozom magánkiadókkal, mert az nem éri meg, hogy más szedi le a hasznot. Én írok kiadás nélkül is, ha időm van rá, mert szeretek írni. Ami a Facebookot illeti, nem hiszek a lájkoknak, mert sokszor az a barátoknak és a barátnőknek szól, haveri alapon, sokszor el sem olvassák, csak nyomnak egy lájkot. Nem töröm magam össze, hogy mindenáron a könyvesboltban legyenek az írásaim, hiszen túlkínálat van a könyvpiacon és állandó leértékelések. Ez van, én ilyen olcsón, fillérekért nem adom a szellemi termékeimet, melyek a szívemből, a lelkemből fakadtak.De az még meggondolás tárgya, hogy mit teszek fel a Facebookra, mert lapul a fiókomban még jó néhány írásom. Továbbra is írok, mert szeretek írni, hogy hova azt még meggondolom.
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Hajnalka, hasonlóan vagyok, mint Te, persze korántsem olyan termékeny. Sok írásodat olvastam...
Kezelés
Hajnalka Zimán
Hajnalka Zimán Köszönöm, aranyos vagy, de nyáron annyi elfoglaltságom van, hogy nincs időm írni, mert lefoglal a kert stb. Én is olvastam a tiedét, össze futottunk egy pár helyen. Akikkel kezdtem a vers írást évekkel ezelőtt, ahány annyi felé ment.
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Igen, ahányan vagyunk, annyi felé tartunk, hiszen az idő változik. De mégis mindig van egy pont, ahol találkozunk és ez nagyon jó! Én is kevesebbet nyomom most itt a billentyűket, a kert és egyéb teendők miatt...
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Köszönöm szépen, hogy megtiszteltetek hozzászólásaitokkal. Úgy vélem, többen azonos véleményen vagyunk és nagyon örülök, hogy megismerhettem a gondolataitokat. :)
Kezelés
Amanda Csöregh
Amanda Csöregh Csak igy a háttérből írnám Ilonkám!
Olvastam én olyan könyvet, mi több, kőtelező olvasmányt, amelnek kéziratát az unoka találta meg nagyapja fiókjában.
Kiadatta, módja volt, látta -olvasta-, hogy nagyapja remekelt.

Az élet néha csodákat művel.
❤️
Kezelés
Erdős Anna
Erdős Anna Kedves Ilona ! Én másképp gondolom. Sajnos több ízben nem engedett feltenni a facebook, s vírust is kaptam, így elvesztek verseim,ha könyvben nem adjuk ki..."Nem a fióknak szeretnék írni" az a valóság.Véleményekre is kíváncsi vagyok, hogy tudjam jó irá...Bővebben
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Ölellek, Annám! Remélem, lesz még néhány köteted örömünkre. :)
Kezelés
Patrícia Suba
Patrícia Suba Bár én nem vers, hanem novellaíró vagyok, de szerintem a lényeg ugyanaz. Elöször is nem kevesebb az, aki csak netes felületen osztja meg az írásait. A mai világban legtöbben saját maguk adják ki műveiket. Szerintem ennek nem lenne értelme, ha elötte nem olvashatták írásaikat. Személy szerint megfogadtam, hogy nem adok ki saját magam se kötetet, se könyvet. Szerintem minden író, költő álma az, hogy könyv formában lássa alkotásait, de ha nem sikerül, akkor az nem azt jelenti, hogy kevesebb lenne bárkinél.
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Én is így gondolom, Patricia! Én örülök az itteni visszajelzéseknek, sőt véleményeknek, mert mindenből tanulni lehet ....További jó alkotást kívánok! :)
Kezelés
Pálvölgyi Attiláné Anikó
Pálvölgyi Attiláné Anikó Kedves Ilona! Azt hiszem nem én vagyok az egyetlen, aki nem azért nem szedi össze az egy kötetre való írásait, mert nem adná ki szívesen. Én is megpróbáltam, de beleütköztem néhány falba, anyagi nehézségekbe, bár csak nagyon kevés példányt szerettem volna. Sosem írtam pályázatot. Sok versek olvasok, van ami első olvasásra a szívembe férkőzött, és vannak olyan kiadások, amiket többszöri nekifutásra sem tudtam magamhoz közelebb érezni. Úgy gondolom hogy egy egy könyv kiadása inkább az alkotás megőrzésére kitűnő. Részemről az elektronikus fiókban tárolt verseket létesítem előnyben, bár azok törlődhetnek, esetleg visszaköszönhetnek mások által sajátnak feltüntetett gondolatokba, Ennek ellenére úgy érzem, hogy ebben a formában több ember jut hozzá. Nem babérokra törekszem, hanem arra hogy egy kis pluszt adjak magamból, az érzéseimből. Sok szeretettel ölellek Pálvölgyi Attiláné Anikó.
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Köszönöm, Anikó! Én is a blogomban őrzöm az írásaimat,tárolásra használom, de meg van az a jó szokásom, hogy mindig előbb papírra vetem, írom a verseket és egyebeket. Mert hát,-ahogy írod, esetleg törlődhet az elektronika jóvoltából és "lába kél". De a papír marad! További jó írásokat kíváno, szeretettel! :)
Kezelés
Erdei B. Ágnes
Erdei B. Ágnes Mindazoknak, akik a közeljövőben kötetet szeretnének alkotásaikból, szívvel ajánlom ezt a pécsi céget: http://www.mandulavirag.hu/ Gyorsan dolgoznak - meglévő kézirat esetén a megrendeléstől számított 2-3 hét -, megfelelő minőségű munkát végeznek az átlaghoz képest elérhető áron, kis példányszámot is vállalnak - akár néhány darabot is, van lehetőség utánrendelésre, csak a szállítás után kell fizetni és a szállításért nem számítanak fel külön költséget, szolgálatkész, türelmes, udvarias és korrekt munkatársak segítenek a megvalósulásban (Bernáth Miklóst keressétek a megadott elérhetőségen!), és mindent lehet telefonon, illetve neten intézni, nem szükséges odautazni.Kezelés
mandulavirag.hu
Bartha Ilona
Bartha Ilona Drága Ágika, köszönöm az ajánlatot, menteni fogom! <3
Kezelés
Tiszai P Imre
Tiszai P Imre Érdekes dolgot feszegetsz. A dokk irodalmi portálon lehet jelölni, hogy hol jelent meg kötetben a vers, mert az írásos megjelenés pozitívum. Sok kötetnek utána néztem, Az esetek 95-96 %-a magánkiadás. A család összedobja a pénzt, vagy "költő, író' jól áll anyagilag és megjelentet egy kötetet, amit aztán osztogat az arra érdemeseknek, Pénzt persze nem lát érte, ma már nem fizetnek a versekért. Szép is az amikor saját verses kötetünk, vagy regényünk díszíti a könyvespolcot. No, de ennek mi az értelme? Saját pénzen vett megjelenés, amikor meglehet a kutya nem olvasná el?....Sokan szerveznek antológiákat, természetesen úgy, hogy nekik haszon legyen belőlük. A naív költőcske számol, két-három ezer forint és máris nyomtatásban van egy verse. büszke lehet rá. Engem ilyen módszerrel egyetlen alkalommal tudtak befűzni (szöveg a toborzásnál: "- csodálatos versed született, helyet adunk neki egy kötetben, megjelenhetsz". S ezt a szöveget elküldik sok embernek, s vannak még akik bedőlnek és nem érzik, hogy más zsebébe dobálják a forintjaikat).
Egyetlen ilyen alkalom volt nálam, de mivel koldus szegény vagyok és értéktelennek tartom a saját pénzen való megjelenést, soha többet nem tettem ilyet. Ennek ellenére egy polcom tele antológiákkal, ahol pl. tíz oldalon szerepelek verssel, novellával, egy-egy kötetben. Egy irodalmi portálon (pár ezer tagja van) évente egy-egy havi versenyt mindig megnyerek és benne vagyok a 12 megjelentető szerzőben. Vagy a másik eset, amikor a szerkesztőség kér fel, hogy megjelenjek náluk....ők kérik az írásomat. Nos, ezeket én értékes megjelenésnek tartom. Mások értékítélete emel be egy közösségbe, jobb érzés, mint önmagam ajándékozni a magam kedvére. Most jelenleg állítom össze a Holnap magazinnak a 10 oldal novellás válogatásomat, várom a Kaláka kanadai folyóirat első nyomtatott antológiáját és még egy kötetet ahová 12 versemet válogatták be.
Hát én így "gyüjtöm" az "írásos" nyomaimat.
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Köszönöm Imre, hasonlóan gondolkodunk! Ily módon mégis van nyoma az írásoknak és nem csak Te örülsz neki! További sikeres munkákat kívánok! :)
Kezelés
Ari Fabbro
Ari Fabbro Kedves Ilona!
Ember és ember közt itt is különbség van.
Nem hiszem, hogy a szerint kell megítélni egy alkotót, van e könyve kiadva, avagy nincs.

A kiadások is lehetnek különbözőek. Szerencse is kell hozzá, nem mindig pénz.
Én szerencsés vagyok, mert egy vállalkozó, majd a szülőfalum szponzorálta a köteteimet. Egyébként nem lenne egy sem kiadva. Attól még ugyanúgy írnék. :)
Ne érezd magad kevesebbnek a kötettel rendelkezőktől!
További ihletett perceket, órákat kívánok! 🌹♥️
Kezelés
Bartha Ilona
Bartha Ilona Köszönöm, kedves Ari <3!
Kezelés