2018. május 4., péntek

Emlék Anyámról

Már nyílni készülnek a rózsák,
Anyák napjára illatukat ontják,
a pünkösdi rózsa is pompázik...

Lenge szellő rázza a borostyánleveleket,
Anyám, mintha te integetnél könnyes szemmel,
mint mindig, valahányszor búcsúztam tőletek.
Gyakran elém villan egy felejthetetlen kép,
-mint zabolátlan kiscsikók a réten szaladtunk,
szedtük a sok pipacsot, te a fű közt feküdtél,
s mi rád szórtuk a vörös szirmokat,
két szemeden búzavirág kéklett....
Anyánk tündér volt, nevetve átölelt minket,
s az aranysugarak fénylő tüzében
feloldódott a sok könny, lemondás, bánat,
csak szorosan ölelt és szeretett bennünket.

Ilyen voltál, Anyám, pipacs színű szivemmel
hálával telten gondolok rád,
ki kezünket soha el nem eresztette,
légy áldott odafenn, a mennyekbe'!

Tekintetemmel végigsimogatom
a borostyán rezgő leveleit...
/BI/
Kép: Net



NÉGYSOROSAK

Ami fáj

Volt egy cérnaszál,
ami összekötött veled,
de elszakadt.
-Kötél lehetett volna!-

Az ige

Hallgattam, amit mondtál,
mint igét a templomban,
de túl nagy volt a harangzúgás,
a végét nem hallottam..

Köd

Hogyan látom én?
Te jöttél felém...
s félúton, valahol a ködben
elvesztél az  útvesztőben.
/BI/

Telihold

Este felnéztem az égre,
fényözönben született a Hold,
köldökzsinórján lógott...
Furcsa volt. Egy gömb lett belőle.
/BI/
kép: saját

2018. május 3., csütörtök

Hát ilyen nincs!... Ide a rozsdás bökőt, hogy én ezt a férfit már láttam valahol?...
"A nő hullafáradtan ért haza péntek este a munkából. Egy gyors zuhany után vacsorához készült. Fogott egy serpenyőt, bele egy kevés olajat, majd tojást ütött bele. Mellé tett még két füstölt virslit és amíg sültek reszelt egy kevés sajtot is, hogy majd a végén rászórja. A tálcára kikészítette az evőeszközöket, zöldhagymát és egy sajtoskiflit.
Az egésszel az ágyra telepedett a könnyű hálóingében és bekapcsolta a laptopot. Észrevette, hogy egy ismeretlen, magát üzletembernek kiadó férfi ismerősnek jelölte a facebook-on. Rákattintott az adatlapjára és kikerekedett szemekkel kezdte bámulni..."

Ámult, bámult! Ó, de sok este ámult ezen a furcsaságon, ugyanis csak esténként ért rá ámuldozni, a mindennapok munkálatai akkor engedtek neki idő arra, hogy böngészgessen a laptopon, törölje a közösségi oldaláról a naponta szinte hadseregnyi, távoli országokban szolgáló(és mind özvegy!) katona jelölését, miközben eltöprengett azon, honnan kellene őket ismernie. Csak nem toborzó lett az oldala?
De félretéve eme furcsaságot-rólam van szó- én elhatároztam, hogy nem engedek a csábításnak és arra gondoltam, nem is írok erre a játékra, ugyanis ez nem játék! A magam részéről a számítógépet a legnagyobb találmányok között tartom számon, de mint minden nagyszerű dolognak, ennek is vannak árny-oldalai. A világ itt hever a lábaim előtt, ill. a monitoron, rengeteget tanultam ebből a szerkenygyűből, sok ismerősre, barátra tettem szert, némelyikükkel személyesen is találkoztam...
De egy dolgot soha ne felejtsünk el, ahogy a közmondás mondja: nem mind arany, ami fénylik! Az arcnélküliség sokakat felbátorít arra, hogy nem a valós személyiségüket "adják", más bőrébe bújva szerepeljenek, más szavaival "ékeskedjenek". Tehát rendkívül oda kell figyeni, óvatosnak kell lenni.Mert még így is előfordulhat, hogy "ide a rozsdás bökőt, én ezt a férfit már láttam valahol"...
Ez vonatkozik az itt kialakult barátságokra is. Én tisztelem a barátságot, az ember nem csalódhat mindenkiben és ha arra érdemesnek tartja a másikat, bizalommal forduljon hozzá. De egy ilyen kapcsolat kialakulása véleményem szerint már magánjellegű kérdés. Én soha el nem árulnám a barátomat, semmilyen vonatkozásban-még egy "játék" keretén belül sem fedném fel valós személyét..Találkoztam itt, a Magazinban olyan személyekkel, akik a nagy o-line szerelem elmúltával kígyót, békát kiabáltak egymásra,itt közölt cikkekben...Kérdem én, kire tartozik ez?
Egy idézet a barátságról:
"A barátság azok közé az érzelmek közé tartozik, amelyeket nem lehet szavakkal megfogalmazni. Számomra a barát olyan ember aki, ha tudja, hogy fájni fog akkor is megmondja az igazat. Akkor is, ha sejti, hogy ezer darabra fog tépni a mondandója. Kimondja. Megvárja, amíg darabjaimra hullok. Aztán újra összerak. Aki ha sírok addig marad velem, amíg nem nevetek a saját magam szerencsétlenségén. A legszebb a barátságban pont az a dolog, ami leírhatatlan... Az, hogy van köztetek egy olyan kapocs, amit semmi sem szakíthat meg. Sem az idő. Sem a halál. Az, hogy érzed, hogy veled van akkor is, ha kilométerek választanak el titeket... "
- Erről van szó! Azaz nem lenne fair dolog, ha a másra nem tartozó érzéseket világgá kürtölném. Ez természetesen ugyan így vonatkozik a másik félre is.Tehát olyan barátot válasszunk, akiben 100%-ig megbízunk.Ha valahol mégis kilóg a "lóláb", vonjuk le a konzekvenciát, tévedtünk, mindenkivel megtörténhet, -szép csndesen fejezzük be.

Nekem ez jutott eszembe erről a játékról, lehet, hogy nem értetek vele egyet, de én így érzem...

Bartha Ilona
Kép: Net

2018. április 29., vasárnap

Levél barátnőmnek

Szia Icám! Gyönyörű a kerted! Én is ültetni készülök. Olyan szép idő van. Okos telefonod megvan már? Jól vagy? Nem dolgoztad túl magad? Kutyaddal is minden rendben. Olyan jókat nevetek! Bármennyire is óvatoskodtam, csak megszagolt az asztal alól! Szép napot! Puszi


Szia, Gabikám!
Remélem, nem baj, hogy itt válaszolok leveledre, nagyon örülök, hogy írtál és megtudom köszönni azt a nagy fáradtságot és kedvességet, hogy meglátogattál.Szinte minden nap gondolok Rád, épp' ma mondtam Andrásnak, hogy ha Roxy már nem lesz, ha hasoncsúszva is, de egyszer elmegyek. Különben hogyan viszonozhatnám azt a sok szépet(és finomat), amikkel elhalmoztál.Persze, nem csak ezért...A testvéredre is gondoltam, sajnos a nevét elfelejtettem, pedig kutatni szerettem volna utána.Ma is volt a Keresem a családom műsor...
Itt már napok óta nyár van, a kertben foglalatoskodom, gyönyörűek voltak a virágzó bokrok, fák, ültettem is néhány dolgot, a zöldborsó már szép nagy, csak sajnos szárazság van.

Most, a kerti munkák miatt még nem foglalkoztam a telefonnal, talán majd nyáron.Látom, hívtál a Messengerre, de ahhoz is tök hülye vagyok.
Roxy úgy van, mint én, ha nekem fáj valamim, akkor neki is adok gyógyszert, mert temészetesen akkor ő is beteg...Remélem, a nyarat még túléli. Nekem igazi társ, olykor meg is billentem, mert örökké ott fújtat, ahol én vagyok, lépni sem tudok miatta. De nem tudom, mi lesz velem, ha eltávozik.
Bárcsak közelebb lennél, olyan jó beszélgetni olyan emberrel, aki igazán ismer, nyiltan, őszintén. Mert ilyen kevés van, az egy kezem is sok a megszámolásához. Ezért vigyázz nagyon magadra, Gabikám, csak azt tudom mondani, senkiben nem lehet 100%ig megbízni, bár Te még fiatal vagy, de a csalódás minden korban csalódás, minél idősebb valaki, annál nehezebb túltenni magunkat rajta.Szívből kívánom Neked, sose legyen részed benne, de jórészt rajtunk áll!
Túl se hajszold magad, mert később jössz rá, azt sem fizeti meg senki.

De nem féltelek, mindig okos barátnőm voltál!
Sok szeretettel puszillak: Ica.
 
Ui. Sajnos a nálam készített képeket nem kaptam meg..