2013. február 9., szombat

A TITOK

A titok


Gyönyörű nyári délután volt, a hatalmas diófa alatt, az árnyékban felállított asztalnál Erzsike serénykedett, János a kerti tűzhelyhez hordott fát.
Nagy nap ez a mai! Meghivták a lányukat az unokákkal bográcsozni. Erzsike aprította a húst, krumplit, zöldségeket pucolt. Nagyon boldog volt, tudta, hogy a gyerekek nagyon szeretik a kerti sütést-főzést, igy nyaranta többször is ilyen alkalmakkor összejött a család.

Erzsike és János már több, mint 35 éve házasok. Nagy szerelem volt az övék! Mindketten nagycsaládból származtak és amikor összeházasodtak, az volt az elképzelésük, hogy legalább három gyermekük lesz.
Évekig próbálkoztak,-sikertelenül. Végül öröbefogadtak egy elhagyott csecsemőt, akiért a szülők sosem jelentkeztek.
Az ország másik felére költöztek, senki nem tudta meg, hogy a kislányt nem Erzsike szülte, a születési anyakönyvébe is az ő nevük volt beírva.
Imádták a kislányt, János minden munkaalkalmat megragadott, hogy semmiben ne legyen hiányuk, a kislány jó tanuló volt, továbbtanult, a férjét is az egyetemen ismerte meg. A kis család teljes harmóniában élt, mióta pedig az unokák is megszülettek, Erzsike és János a mennyben érezték magukat.
Amíg a lányuk kicsi volt, Erzsikének nem sok ideje volt családi dolgokon rágódni. A napi munka, a gyereknevelés, a mindennapi feladatok teljesen lekötötték. Mióta nyugdíjas lett, azóta viszont egyre feszítette a titok. El kellett volna már mondania a lányának, hogy nem ők az igazi szülei? Újra- és újra elhessegette magától ezt a gondolatot, mert úgy vélte, törést okoznának a lányuknál, ha maguk közé rángatnának két árnyékot a múltból, két embert, akik soha nem törődtek vele, csak ők hívták a létbe. Az okmányok is rendben vannak. A titok így titok maradt.
De ahogy telt az idő, Erzsike egyre feszültebb lett, gondjait magába fojtotta, szinte fulladozott.
Most is, ahogyan ott ült az asztalnál és készítette a bográcsozni valót, ez járt az eszében. El kellene mondania a férjével egyetemben az igazságot, mert úgy érezte, nem bírja tovább és összeroppan. Kérdések és válaszok özöne zúdult rá.
Hogyan döntsön?
A cikket írta: Ilona B. T.

2013. február 8., péntek

VOLT EGY ÁLMOM

Volt egy álmom


Nemrégiben láttam egy filmet és én újra a nagy álmomra gondoltam..
Álma mindenkinek van. Nem is magára az álomra gondolok, nem a jövő terveire, hiszen mindenki szeretné, ha a családja, gyermekei boldogulnának, nincs az az anya, aki ne szeretné, hogy gyermekeinek jobb élete legyen, mint neki volt. Nem, most arra gondolok, hogy minden ember-legalábbis feltétezem-vágyik valami után, amit szeretne megvalósitani, de sokszor reménytelennek tartja, ezért nem is beszél róla, magában titkon őrzi ezt az álmát. Lehet, hogy nem nagy dolgok ezek,de valahogy sem a hely,vagy az idő,-legtöbbször az anyagiak miatt az álom álom marad. A nagyon erős akaratúaknak, a szerencséseknek és kitartóaknak néha sikerül elérni céljukat. De ehhez tényleg szerencse kell, ami kevés embernek adatik meg..

Azért irtam azt, hogy volt egy álmom, mert tudom, hogy már soha nem fog megvalósulni. Az én álmom az ÚT volt. Az ÚT nekem Szent Jakab útját jelenti (Camino de Santiago), a zarándokutat, ami Santiago de Compostellába vezet. Sokat olvastam róla, néztem videókat és valahányszor ezt tettem, vagy hallottam róla, össze szorult a szivem , mint minden olyan dolgon, ami után annyira vágyunk, de tudjuk, hogy
megvalósithatatlan.Voltam már Spanyolországban, Franciaországban is, de gyáva voltam, nem mertem vállalkozni a majd 800 km-es gyalogútra. Fiatalabb koromban az anyagiak miatt, most meg már erőm sem lenne hozzá. Pedig ez a zarándoklás, hegyeken,völgyeken, kietlen tájakon, falvakon és városokon át magányosan, gyötrelmekkel és szépségekkel teli.A magány sok mindenre rávilágit. Az út végére rá jössz, ki vagy, hol a helyed a világban, hogyan viszonyulsz barátaidhoz, egyszóval a sok magányos órán megismered önmagad.

Ez volt az én titkos álmom. Vajon Nektek van-e ilyen-talán még elérhető álmotok?

Kép:Zádor György Imre

ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT

ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT

 
Kéklő  ég és föld között
repül a rőt nappal,
mögé felhő költözött
gyér holdsugarakkal.
Van, ahol most kel fel a Nap
s már útját jelöli a holnap,
de itt még az éjszaka
fekete özvegyi fátyla
temeti  tegnap koporsóját,
s egy távoli világban
alussza végtelen álmát..

Ilona B.T.
Kép: Net

2013. február 7., csütörtök

Szép estét

Szép estét kivánok mindenkinek! :)

Sötétedik. Nappal vagy éjszaka? Mindegy nekem!
Álomban élek, fénytelen évek elkopott múltja után.

Kép: Net

Már mondtam

MÁR MONDTAM

Ilona BarthaTóth

Már mondtam, hogy ne kiabálj
ha valami fáj!
A folyó is hangtalan, ha jön az aszály
és elapad,
elmúlik minden, mert az idő halad,
mély fájdalmak sebe a szivben marad.

Már mondtam, hogy ne kiabálj,
ha jön a viszály!
A hangos szó tüzet szit és lángot lövell,
mint a dagály
árad és hullámzó, parttalan tenger.

Már mondtam, hogy ne kiabálj,
ha bántanak!
Sértő, igaztalan szavakkal dobálnak
s amit mondanak
igaz is lehetne,raktározd lelkedbe,
gyűlölködésnek, haragnak nincs helye.

De azt még nem mondtam, hogy kiabálj
ha öröm ér!
Hogy tudja meg a világ, a boldogság
mennyit ér,
a hangos kacaj, nevetés, vidámság
minden bajra a legjobb orvosság!

De ha nevetni nincs kedved,
mosolyogj csendedben..

2013. február 4., hétfő

Tavaszt várva

Ilona Bartha Tóth
Renga

fúj a hideg szél
tavasz úrfi hol zenél
bújna hó alól
álmosan a hóvirág
de olyan zord a világ

fák, bokrok édes
nedveiket kinálják
új ruhájukat
tavasz jöttével várják
felveszik kertek bálján

gazda metszene
száraz vesszőt égetne
földben a magok
rejtve lopják a napot
hólével koccintanak

de a hideg még
fennhordja büszke fejét
uralmát tartja
adja még alább is ő
ha a vig tavasz eljő

Kép: Net

Napnyugta,- avagy örök szerelem ( 1 )

Napnyugta, avagy örök szerelem (1 )

2013. február 1. -

Nemrégiben meglátogatott Zita barátnőm, ő mesélte el az alábbi történetet:

Zsolttal a 45 éves érettségi találkozón jöttek össze, a közben eltelt 30 év alatt nem is látták egymást. Akkor szintén egy találkozón egymás mellett ültek, Zita a férjével volt és a két férfi nagyon jól megértette egymást, beszélgettek, jókedvük volt, az asszonyokat megforgatták a táncparketten.

Zita mindig csinos, szép nő volt, kora ellenére most is az. Zsolt magas, fekete, jóképű fiú volt valamikor, amolyan magányos farkas.
Érdekes volt az ő osztályuk a gimiben.Az övéké volt a "száműzöttek" osztálya, ahová javarészt olyan értelmiségi szülők gyermekeit vették fel, akik nem kívánatos személyeknek számítottak az "átkosban". De a gyerekeket ez nem zavarta, igaz barátokká váltak. Zsolt kicsit kiritt a többiek közül kulák származásával, talán ez is közrejátszott abban, hogy nehezen tudott beilleszkedni a többiek közé, ő a szabadság és a természet gyermeke volt, hallgatag,magának való, Zita szinte észre sem vette.

Az eltelt évek alatt Zita férje nagybeteg lett, állandó gondoskodásra, felügyeletre szorult, közben ő felelősségteljes helyen dolgozott, így sem ideje, sem ereje nem volt, hogy családján kívül mással is foglalkozzon, társaságba járjon. Aztán megözvegyült, a gyerekek is kirepültek a családi fészekből és ő egyedül maradt, de ez a helyzet szinte megváltoztatta, magára talált, élvezte, hogy a maga ura és nem kell senkihez sem alkalmazkodnia.Többen megkörnyékezték, de ő hajthatatlan maradt. Egy-két futó viszony után végleg berendezkedett az egyedüllétre.

Mikor megszervezték a 45. találkozót, Zita nagy örömmel ment el, izgalommal várta a többiekkel a találkozást. Bizony az eltelt évek mindenkiben nyomot hagytak, de mintha lélekben senki nem változott volna.
Mikor Zsolt megjelent, Zita elcsodálkozott, mert egy kisportolt, de kopasz úr állt előtte, akinek- mikor Zitát meglátta, szinte ragyogott a szeme. Aztán a későbbi beszélgetések során kiderült, hogy ő is özvegy, felesége korunk betegségében halt meg és most egyedül él fiával ugyanabban a községben, ahol eddig.

A találkozó nagyon jól sikerült fenn a hegyekben tartották, kirándultak, pecsenyét sütöttek, finom itóka mellett hajnalig beszélgettek.
Zsolt el sem mozdult Zita mellől, talán a kis itókától megjött a bátorsága és bevallotta, hogy mindig szerelmes volt belé és az eltelt évek alatt állandóan gondolt rá.
Megígérte, hogy rövidesen meglátogatja..
(folyt. köv.)

Napnyugta,- avagy az örök szerelem ( 2 )

Napnyugta,-avagy az örök szerelem ( 2 )

2013. február 4.
" Boldogok, akik nevetni tudnak önmagukon, mert nem lesz vége szórakozásuknak."( Máté ev. 5. rész )

Egy szép nyári nap, egy hétre a találkozó után Zsolt csöngetett Zita kapuján. Zita meglepődött, de örült a férfi jöttének. Együtt mentek el a közeli thermál fürdőbe, szinte ki sem jöttek a medencéből, lubickoltak a meleg vizben, locsolgatták egymást, mint a gyerekek, beszélgettek, viccelődtek.
Párszor még megismételték a fürdőlátogatást, a férfi kedves volt hozzá, előzékeny. Zitában kezdett megmozdulni valami, maga sem értette, olyan régen élt már egyedül, hogy elképzelni sem tudta, hogy ezen a helyzeten változtatni kellene. Hozzá kell tenni, hogy soha nem volt szerencséje a férfiakkal, szó szerint mindenki kihalt mellöle, akivel közeli kapcsolatba került.
Egy késő nyári délután csirkeszárnyakkal teli zacskóval a kezében beállitott Zsolt az asszonyhoz, mondván, hogy gondoskodott a vacsoráról, szokatlan módon két üveg sört is vitt, pedig a kocsi miatt soha nem ivott. Zita ebből arra következtetett, hogy a férfi ott akar aludni.A szárnyakat kirántotta, amig ezzel foglalatoskodott, Zsolt kényelembe helyezte magát a nappaliban és TV-ét nézett.
Vacsora után mindketten a sarokgarnitúrán helyezkedtek el, Zsolt hanyatt feküdt, Zita odakuporodott mellé és visszaidézve a múlt emlékeit, a közös tanulóévek élményeit, Zita csendesen elmosolyodott.
-Soha nem gondoltam volna, hogy mi ketten, valamikor az életben igy fogunk egymás mellett beszélgetni..
-Én mindig tudtam, hogy egyszer itt leszel mellettem-mondta a férfi.
Sokáig beszélgettek még, aztán eljött a lefekvés ideje.
Zitának nem volt idegen, hogy valaki ott alszik nála, sok olyan barátja volt, akik 1-2 napra meglátogatták és a késő estébe nyúlóbeszélgetések után a másik szobában hajtották álomra a fejüket.
Zita megágyazott a " vendég-szobában", ö is lefekvéshez készült a nappaliban, mikor egyszer csak Zsolt alsónadrágban megjelent az ajtóban és zavarodottan kérdezte:
-Én most mit csináljak?
Zita nagyon meglepődött, alig tudott válaszolni.
-Menj és feküdj le, jó éjt!
A férfi kiment és Zita egész éjjel forgolódott.Úgy érezte, Zsolt nagyon félreértette a helyzetet, erre nem számított.

Másnap aztán reggeli után Zita őszintén elmondta az este kialakult helyzetről a véleményét és elnézést kért, ha nem úgy alakultak a dolgok, ahogy esetleg a férfi elképzelte. Zsolt nem szólt semmit, de Zita érezte a benne dúló feszültséget.

Egy ideig nem találkoztak. Ez alatt az idő alatt Zita egyre többet gondolt arra, mi lett volna, ha.. Sőt, még el is képzelte!.. Felbolydult a lelkivilága, zaklatott lett és úgy érezte, ez nem mehet így tovább. Soha nem szerette a kétes helyzeteket...Ez a fellángolás már nem neki való, nem fiatalok már. Arra gondolt, ha összejönnének, akkor egy ideig minden szép és jó lenne, de az idő nem áll meg, ebben a korban már senki nem változik meg, ismerte magát, előbb-utóbb egymás idegeire mennének. Ráadásul elveszítene egy jó barátot.
Mikor legközelebb Zsolt felkereste, Zita már megnyugodott, a férfi is mintha megérezte volna a Zitában lezajló érzelmi hullámokat, soha nem kérdezett semmit és célzást sem tett kapcsolatuk alakulására. Mintha lélekbeli megállapodást kötöttek volna.
Lassan mindketten ugyanolyan közvetlenséggel, kedvességgel, vidámsággal beszélgettek, mint a régi időkben. A férfi gondolatai kis szomorúsággal a szemében néha ugyan elkalandoztak, de aztán Zitának mindig sikerült valamilyen témával eloszlatni a "felhőket".
Barátságuk töretlen maradt, talán még meg is erősödött.Zita érezte, jól döntött.

Vége
Kép: Net

2013. február 3., vasárnap

VÉTEK-E

VÉTEK -E

Szonett

Ilona Bartha Tóth

Ember vagyok, gyarló, olykor vétkezem
Kérdezem magam: borongós, bús bánat
Marad velem, lesz-e még tavasz, lázat
Igéző, mely égeti titkon szivem?


Vétek-e látni a fénylő eget
Örvénylő folyó felett, egy kavicsban
A világot, napot a virágban,
Érezni a vágy adta rezgéseket?

Kábultam figyelem a messzi fényt,
Kérdések özöne korbácsol örvényt
Szivemben. Angyalok, szálljatok értem..

Mielőtt e világból távozom,
Megérint még a nagy érzés, tudom,
Hiszem, hogy van végtelen szerelem..



Kép:Net