2015. február 6., péntek

ÖRÖKRE SZERELMES



Vágyaim elültek, mint vihar után
tenger hullámai, nem fodrozódnak,
összetört vitorlaként hánykolódnak,
-érzem tehetetlenül és sután.

Hegyet emelnék bánatomból, várva,
hogy a tenger vize azt is elöntse,
pokol feneketlen mélyére döntse,
elmúlna már fájdalmam, óh, én árva


Szerelmünk égig érő torony lenne,
ha szelíd szíved dobogna, élne,
nem fuldokolnék kínzó, lázas dühben..

Örökre szerelmes, boldog évek!
Olyan volt, mint vidám, boldog ének,
emléke most is perzsel, ég szívemben.

B Ilona Tóthné

A NAP VÉGE

A nap vége
Befejeztem tettem-vettem napomat,
bekulcsoltam bejárati ajtómat.
Eljött az este, a hideg kintmaradt,
szeretem e lámpafényes órákat,
a meghitt csendet, heverő kutyámat..
Míg a tegnap kitárt karral várja a mát,
kebelén emlékként őrzi az álmát,
éjfél után megszületik a holnap..
Mit hoz majd? Nekem már nem újság,
folytatódik a biztos monotonság..

B Ilona Tóthné
Kép: Net
Tetszik ·

2015. február 5., csütörtök

Anya és fia

/Egymondatos/
".. mert egyszer el kell kezdeni a fizikai elszakadást.."

Az asszony ott állt a konyha ablaknál és lenézett az első emeleti panel házból az utcára. Minden nap pontosan fél kettőkor. A fiú munkából jövet ekkor ment el az ablak alatt. Ha kocsival volt, akkor egy pillanatra megállt és integetett az anyjának. Amikor biciklivel tette meg az utat és az anyja kezével intve felhívta, akkor beszaladt hozzá néhány percre. Ilyenkor az anyja mindig főzött neki előre valami finomat, a fiú megebédelt, aztán a párjának összecsomagolt ebédet is elvitte.
Ez így ment már évek óta. Az asszonyt ezek a félórás idők éltették, férje jóformán sose volt otthon, nyugdíjas lévén a közeli kiskertben éppen csak dolgozgatott, majd a barátokkal egy-két pohár borra betért a buszmegállóban lévő bisztróba, aztán hazament, megebédelt, bement a szobájába, elterült és nézte a TV-t. Önmagán kívül semmi más nem érdekelte.
Korábban sose voltak anyagi gondjaik. Amikor még mindketten dolgoztak, nem volt olyan dolog, amit a fiú ne kapott volna meg. Úgy járt, mint egy kisherceg, a legmenőbb ruhákban, modern mobilokkal, mindenféle műszaki cikkekkel felfegyverkezve. Az anyja mindent megvett neki. A fiú mindezt természetesnek vette, ebben nőtt fel, nem is kívánkozott el otthonról.
Aztán a szülők nyugdíjba mentek és szinte ezzel egy időben a fiú a munkahelyén megismerkedett egy kislánnyal. Miután összejöttek, a barátnőjével néhány hónapig a szülőknél laktak, aztán az apa "hatására" albérletbe költöztek.
A fiú társa gyakran hazautazott az anyjához, ilyenkor a fiú továbbra is feljárt
 a szülői házba, az anyja várta az ebéddel és nagyon boldog volt, de magának sem merte bevallani,-egyre fáradtabban.Mert az idő senkivel nem tesz kivételt..
Egy nap az ifjú pár , saját-hitelbe vásárolt-lakásba költöztek, mondván, hogy az albérletre kifizetett összeget legalább maguknak fektetik be. Gyönyörűen berendezték a lakást, milliós kölcsönökből, amit a bank szinte hozzájuk vágott. A fiú nem törődött azzal,-hiszen eddig mindent megkapott- hogy ezeket a kölcsönöket vissza is kell fizetni. Alig rendezkedtek be, jött a hitelválság, a fiataloknak annyi pénzük sem maradt a fizetésükből, ami a havi kosztot fedezte volna.
Az anya titokban,-hogy a férje ne tudjon róla,- nyugdíját szinte teljes egészében rájuk áldozta, e mellett a havi bevásárlásokból jócskán adott nekik mindenből.
Az asszony nővére gyakran meglátogatta testvérét, épp' egy ilyen bevásárlás-osztozkodásnál megjegyezte, hogy így a fiatalok soha nem fognak a saját lábukra állni, önállóan élni. Még idejében el kell vágni a köldökzsinórt, mert egyszer el kell kezdeni a fizikai elszakadást- mondogatta,  bár magában érezte és látta is, hogy fölösleges a figyelmeztetés.
-Az egyszem fiamról van szó- válaszolta a testvére könnyes szemmel, aki idegileg és fizikailag is egyre gyengébb lett, egyrészt a titkolózástól, mert nővérén kívül senkivel nem beszélhette meg gondjait, másrészt a megterheléstől.
Aztán az élet gondoskodott a köldökzsinór elvágásáról..Az anya rövid betegség után szinte egyik hónapról a másikra meghalt.
Halála után a fia talált egy lezárt borítékot, a levélben az állt:
                          "Drága Angyalka,ha már nem leszek, kérlek, segítsd tovább a fiamat."...

B Ilona Tóthné
Kép: Net

2015. február 3., kedd

RAGADOZÓK

Tigris karmai közt antilop,
hiéna állkapcsában csont ropog,
oroszlán lapul a fák mögött,
zebrák legelnek magas fű között,
farkas oson fák fedezékében,
éhes kölyök szájak várják rejtekében.
Ölnek ők, mert élni akarnak,
küzdenek, ha nem,-éhen halnak..

Kislányka játszik a téren,
kéjes szem villan bokor tövében,
kinyúl egy kar,-az áldozat megvan..
Idős asszony alszik otthonában,
gyilkos kezében kés csillan,
ébredés egy másik világban..
Néhány ezer forint egy élet ára,
ember-ragadozót a kocsma várja.. 

B Ilona Tóthné
Kép: net