2018. február 24., szombat

Téli érzések

Akrosztichon

Tél van, rideg nappalok és éjszakák
Éhes emberek fagyos padokon
Lőre reszkető kezükben, szalmazsák
Ime ennyi számukra a világ...
Égig felérő farkasüvőltés
Róka remeg, zörren a sok havas ág
Zörejeket nyel el a fehér lepel
Én láttalak jönni felém fehérben
S szívemben a vágy hóban térdepel
Esik a hó, hiszen tél van, hideg
Kikeletre vár fázó madársereg

/BI/
Kép: Net

2018. február 23., péntek

APAVE csokor

ha
egyszer
apevát
írsz majd nekem
oly boldog leszek

mert
a szó
az elszáll
de az írás
mindig megmarad

így
majd ha
olvasom
soraidat
boldog emlék lesz

írj
választ
küldök
te is várod
úgy érzel,mint én

 /BI/
Kép: Net

2018. február 22., csütörtök

Repülj!

Szeretnék nem gondolni rád,,
s nem betörni magányod kirakatát,
nehéz megbírkózni a nem vaggyal,
nélküled üres az éjjel-nappal...
Egy madár vagy a saját kalitkádban,
rácsok gátolnak a szabadulásban.
Kitörni hogyan fogsz,
ha lekötözöd szárnyad?
Vagy önnön rabja maradsz?
Nézd csak, eloldalak,
kinyitom kalitkád ajtaját,
repülj! -aztán úgyis visszatalálsz...

Árva évek alatt megtanultam elengedni,
s nézni a menekülő madarakat
amint a napkelte hívogató szineiben szállnak...
/BI/
Kép: Net



2018. február 19., hétfő

A jó-és a rossz hangulat

Tegnap majdnem feldobtam a talpamat! Történt ugyanis, hogy reggel, mikor felébredtem, meglepődve tapasztaltam, hogy az éjszaka tekintélyes hó esett, mindent vastagon ellepett.
Kaptam magam és kimentem a kapu elé a havat ellapátolni, gondoltam, jó lesz, ha túl leszek rajta, mielőtt a többiek felébrednek, mert akkor elkezdődik a tere-fere koncert és lassabban megy a munka.
Nekem ugyanis van egy nagyon rossz tulajdonságom, ha valamit csinálok, annyira belefeledkezem, hogy a külvilág megszűnik létezni.

Láttam, a bokrokon,tujákon vastagon áll a hó, meggörnyednek alatta, úgyhogy a seprűvel kezdtem leverni róluk, nehogy letörjön valamelyik ág a súly alatt. Hirtelen valaki elkiáltotta magát a hátam mögött, hogy hagyjam a bokrokat, kell majd nekik a hólé, ha elolvad.Azt hittem, az ijedtségtől ott halok meg, olyan hirtelen ért a szomszéd kiabálása, nem vettem észre, hogy ő is kijött.
Be is vonultam reszketve és nem a legjobb hangulatbn, aztán morfondíroztam, bárcsak száradna már ki ez a hatalmas tuja, már kétszer vágtam le belőle 3 m-es darabokat és most megint a villanyvezetéket símogatja, tavasszal újra nyeshetem.

Enyhén rossz hangulatomban eszembe jutott egy cikk, amit mostanában olvastam, gondoltam, a lényegét megosztom veletek, mert nekem nagyon érdekes volt. Nevezetesen a rossz-és jó hangulatok- ról szólt, az egészséges ember hangulatairól.
Sose gondoltam volna például, hogy a rossz hangulat(depresszív realizmus), amit az ember nyűgként, negatív érzelemként él meg, előnyös is lehet.Az író szerint ugyanis ezek az emberek körültekintőbbek, pontosabban tartják nyílván a megtörtént eseményeket. Igen, lásd, rájöttem pipás hangulaomban, hogy megint le kell vágnom a tujából egy darabot. de eszembe jutott a rezsicsökkentett gázszámla is, ami valahogyan mégis több, mint amit a csökentés előtt fizettem.Tehát rossz hangulatunkban alaposbban figyeljük a külvilág ingerit, döntéshozatalainkat.

A jókedvű ember viszont sokkal kreatívabb, pozitív szemléletű, nem töpreng azon, jaj, mi lesz, hogy lesz, hiszen érdeklődő, kiváncsi.
Tehát a végső következtetésem , kedves társaim, jobb, ha az embernek rossz hangulata van, mert mérgében a kivülről jövő sok kellemetlenség körültkittőbbé teszi, jobban mérlegeli döntéseit.
Legyen rossz kedvünk, mert jobban észrevesszük, mi zajlik körülöttünk! Úgy biz'!