2018. január 30., kedd

JÁTÁKKIÍRÁS, 4. hét.

Kedves Csoporttársaim!

A változatosság kedvéért úgy gondoltuk, hogy a képek helyett néha egy-egy versformát teszünk fel, valamilyen gondolat kíséretében. Törtem hát a fejem, mitévő legyek.

A játékot egy aforizmával kezdeném Fantanelltől: "Számtalan olyasmi, ami megvan nekünk, de létének nem vagyunk tudatában, másvalakinek külön-külön is a legnagyobb boldogságot okozná."
Karinthy Frigyes pedig a feladványt talán így kezdené: "Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek ". Sokat sejtető, igéző mondatok!

Az előbbiek figyelembevételével tehát a feladványom: írjunk egy-egy akár jó, akár rossz élményünkről, ami nagy hatással volt ránk, nem elfelejthetőek, s talán egész életünkben bennünk marad. No, nem egy egetrengetően nagy eseményre gondolok, hanem boldog-boldogtalan életünk egy apró mozzanatára, pillanatára,,amely, mint kávéspohárban a zacc, leülepedett bennünk.
Gondolatainkat Renga láncvers formájában kérném megírni.

Gondolom, jónéhányan ismeritek már a Rengát, ami egy ősi japán versforma, a Tankából alakult ki oly módon, hogy valaki mondott egy Tankát, majd egy-két ember kiegészítette, ill. folytatta a témához kapcsolódóan  szigorú szabályok alapján a maga
                                                                   5, 7, 5, 7, 7  szótagsoros verseit.
Tehát a Renga minden versszaka 31 szótagú, és a szótagszámokból látszik, hogy az első három sor Haiku.
A Renga tehát Tankákból álló verslánc.(Akit érdekel, a Wikipédiábn többet megtudhat róla)
Inspirációnak egy korábban írt Rengám:

HULLÓ CSILLAGOK

Renga láncvers

emlékszel, mikor
egy csendes nyári estén
ültünk a kertben
bámultuk a holdat és
a hulló csillagokat

sereghajtók a
fények, szikráztak, égtek,
szemed mosolygott
vibráló gyertya fénye
lázrózsát fújt arcodra

tudtad már akkor
miért az izgató tűz,
titok szemedben,
hogy az élet buborék
s tovarebben a szélben

lebegve, fájón
olvad a mindenségbe
s talán lelked
álmomban visszatér majd
virrasztó bús szívembe..
Jó játékot, szép verseket várok azzal a kitétellel, hogy öt versszaknál lehetőleg ne legyen hosszabb a láncvers. A verseket a kiírás alá kérem feltenni.
Szeretettel: Bartha Ilona

Szeretettel: 
 

2018. január 28., vasárnap

A rossz TV

Elromlott a TV-ém! Elkeseredtem, írtam is már, hogy szinte minden elektromos szerkentyűm bedöglött. A többit még tudom helyettesíteni(jórészt a kezeimmel), de a TV-t! Tudom, sokan nem vagytok TV rajongók, de most képzeljetek el egy remete embert, akinek egyetlen szórakozása a TV és a számítógép, jaj, lekopogom, nehogy ez is bedobja az unalmast!

Szóval kókadt orral odaültem a szoba ablak elé, hogy némi kapcsolatom legyen a külvilággal.Hogy a kép teljes legyen, a frissen sütött sajtosrudakat az éjjeliszekrényre helyeztem, időnként bekaptam egy-egy darabot, ezzel is szimuláltam a komfortérzetemet.

De nicsak, mit látok? Bejött a Wild csatorna! Ezt nagyon szeretem, bár már minden filmet ötvenszer láttam. De ez? Hmmm...Jobb volt! Az ablak előtti fenyőfát ellepték a madarak, ott van a madáretető és ezek a kedves kis madárkák gondtalanul kapdosták a magokat, repdestek, civakodtak.Hogy nem vették észre, hogy egy kóbor cica ott lapul lesállásban a fa alatt? El is kapott közülük egyet és hozzákezdett rohangálni a zsákmányával, majd felmászott vele egy fára, mint egy leopárd,  nehogy valami hiéna észrevegye.Mert hirtelen az is megjelent a kétfarkú kutyapárt személyében. Ez a néhány házzal odébb lakó Buksi volt, aki olyan puli féle és nyáron, a nagy hőségben levágták a szőrét, azóta két farka lett, csodálatos, szerintem róla mintázták a párt emblémáját, de nem kapott érte egy kiló tápot sem...

Míg ezen méltatlankodtam, bejött a képbe a  Muzsika TV, hazaért munkából az egyik gyerek a szomszédságból, harsogott a zene a kocsiból, nem tudtam lehalkítani. Még a Hír TV hiányzott, de ahhoz fel kellett öltöznöm és elbicajozni a falu közepébe, a boltba (merthogy a kocsim sem indul). Mindegy. Mikor a boltba betértem, Mári néni lelkesen mondta éppen a híreket, akkor kezdte el, mondván, "jó napot, Magyarország!", miközben pirosorrú Misi egy kisüveg rummal a kezében lelkesen bólogatott.Mári aztán kezdett rátérni a Sorosra, -a fejemhez kaptam, erre már nem vagyok vevő! Ki is jöttem,  mit tébláboljak ott, nem maradtam le semmiről, csak otthon jöttem rá, hogy a mindennapit sem vettem meg. Nesze Neked, "Hazahúzó"!
Így eltévézgettem, egy darabig nem is fogom megcsináltatni, fölösleges pénkidobás.Fizetni meg így is kell érte, meg úgyis...
/BI/