2014. január 4., szombat

A kandalló tüze

Köd függöny ereszkedett a tájra, a látó távolság minimális, sok a baleset, az utak csúszósak.December végén híre-hamva sincs a derűs, fehér téli napoknak.

De bent a szobában a kandalló tüze meleget árasztva, fényesen lángolt, delejesen világított a szoba falán.Sándor és Kata a kandalló előtt ültek, mosolyogtak, halkan beszélgettek, néha belekóstoltak a csillogó vörösborba.Meghitt este volt, régen nemérezték ilyen közel magukat egymáshoz.

Sándor és Kata korán összeházasodtak.Sándor utolsó éves volt a helyi egyetemen, Kata alighogy leérettségizett. Katáék nagy családiházban laktak,-miután az apja egy balesetben meghalt-a mama nagyon boldog volt, amikor a fiatalok hozzáköltöztek.
Milyen szépek voltak azok az évek! Nagyon szerették egymást, mindenhova együttjártak, szabadidejükben szinházba, moziba, hangversenyre.
A gyerekek születése megkoronázta életüket.A mama gyengéd, segitőkész keze mindenben kisegítette őket, felelős beosztásban dolgoztak, néha távol a gyerekektől, de a mamára mindig számíthattak.Felejthetetlenek voltak a nyári fürdőzések, kirándulások, télen a korcsolyázás ás szánkózás. No, és az ünnepek!Ajándékbontó, csodákra tágranyilt gyermekszemek, kacagás, játék..

Minden tökéletes és szép volt egészen addig,míg néhány éve a mama hirtelen meg nem halt.Akkor minden megváltozott.
A gyerekek 7 és 8 évesek voltak, hiányzott nekik a mama törődése, gyengédsége, szeretete.Kata állandó rohanásban volt, hozta-vitte a gyerekeket az iskolába, majd irány a munkahely, az otthoni gondok, tennivalók megoldása, maradéktalan elvégzése. Munka után a háztartási munkák, főzés a gyerekek és a férje ellátása a maradék erejét is felemésztették. Esténként bezuhant az ágyba és csak arra gondolt, holnap minden kezdődik előről.Most érzékelte, hogy az anyja mennyi áldozatot hozott értük és soha egy panasz-szó nem hangzott el az ajkáról. Sőt, tán' még örűlt is neki..
Sándor élte tovább a megszokott életét, ha korábban hazaért, kikérdezte a gyerekektől a leckét, kicsit beszélgetett , játszott velük, aztán bevonult a szobájába, a munkájára koncentrált, szinte nem is vette észre Kata mindennapi őrlődését, természetesnek vette, hogy esténként terített asztal várja, hogy másnap frissen vasalt ingben, csinosan megy a munkahelyére.
Már alig beszélgettek, mindenki el volt foglalva a maga dolgával.
Aztán Sándor egyre később járt haza.Kata rosszat sejtett, hiszen nem tudott arról, amiről a jólértesültek már suttogtak a háta mögött.Végül egy barátnője-aki a férjével együtt dolgozott,-felvilágosította.- Sándor-de az is lehet, hogy fordítva-szemetvetett egy kolléganőjére-vallotta be Erika.
Kata összeomlott.Nem vonta felelősségre Sándort,-annál sokkal büszkébb volt-,de akkor úgy érezte, ezt soha nem tudja megbocsájtani férjének. Mégjobban magábafordult, már a válás gondolata is felvetődött benne, de amikor a gyerekek meleg szemébe nézett, elhessegette a gondolatot.Valamit tenni kell, ez így nem mehet tovább!
Sándor is észrevette, hogy sutyorognak a háta mögött és amikor otthon Kata hideg, gondterhelt arcát figyelte, rájött, hogy a felesége mindent tud. Amikor reggel nem volt kikészítve a frissenvasalt ing, tétován álldogállt, Kata félvállról odavetette: - Majd a szeretőd felöltöztet!
Sándor talpa alól kicsúszott a talaj. Rájött, hogy a biztonságot egy pillanat alatt elveszítheti. Szerette a feleségét, a ő részéről nem volt komoly a "másik" eset, nem is gondolt a következményekre.

Közeledett a karácsony. Kata kitett magáért, előre készűlt a gyerekekkel, sütött, főzött, még arra is szakított időt, hogy a fodrászhoz elmenjen. Karácsony estéjén- mintha felfüggesztették volna, márcsak a gyerekek miatt is a "hidegségüket"- együtt örültek és boldogan figyelték a gyerekeket.
Kata a fa alatt talált egy borítékot, benne két személyre, szilveszterre szóló welness-jegyet.

A.gyerekeket erre a két napra Erika elvállalta és ők most a kiadós fürdőzés után ott ültek a kandalló előtt, mosolyogtak és halkan beszélgettek, a lángok vibráltak a szoba falán, miközben néha belekoóstoltak a csillogó vörösborba és mögöttük csendesen szólt Vivaldi zenéje, a Tél..

Ilona B.T.
Kép: saját


http://youtu.be/tiQiBBU7Lug

2014. január 2., csütörtök

HÓESÉS ELŐTT

Adott szavak és kép:eljátszotta,huncut,lélek,jelmezbál,felejt

Eljátszotta jelmezmezbálját a tél,
álarca mögött huncutul nevetgél.
Miért is ne? Az én időm most van,rajta!-
gondolta, s dér ruhát öltött a fákra.
De a dér még nem tél, hol a hó?
Őrségben a kis cinke, ágon gubbasztó,
sága mentéjű fázós madár-lélek,
már most nehezen talál eleséget..
Tudja, lesz még tél, ha vége a bálnak,
nem felejtette zord hidegét a tájnak.. 

B Ilona Tóthné
Kép: net

Új év,-új kezdet


Tegnap kicsit áttekintettem az eddigi életemet. Évkezdetén az ember mindig csinál valamiféle számadást, mintegy okulásul, hogy amit elrontottam, azt ebben az évben majd másképpen csinálom, a szép dolgokat megismétlem.

Új év,-új kezdet- szokták volt mondani.

Én most elhatároztam, semmit nem fogadok meg, semmit nem csinálok másképpen, folyjanak a dolgok úgy, ahogyan a sors hozza.

Egy bizonyos kor után nem szabad a múltba temetkezni, hanem örülni kell minden napnak, nem lázongani, hanem tevékenyen kell megélni a napokat.

Az idő nem kérdez. Az idő megy, mindig előre. Ellentétben a fizikával, az idő a mi utunk, amelyen haladva néha bukdácsolunk, néha simább szakaszokhoz érünk, néha elfáradunk, megpihenünk.

Én úgy döntöttem, lehetőségeimhez mérten tartalmasan, szorgoskodással, hasznosan, békésen, derűsen próbálok a még hátralévő utamon végigmenni. Tisztelem az időt, minél kevesebb van belőle, annál jobban...



E gondolatok jegyében kivánok mindenkinek derűs, szép napot!

2013. december 31., kedd

Amikor a magány is meghajol

János megrögzött agglegény volt. Fiatal korában viháncolt egy kicsit, udvarolgatott, de mire komolyabbra fordultak volna az események, János úgy elmenekült, mint őz az erdő sürűjébe.Világ életében féltette a szabadságát, nem volt olyan szép lány hetedhét környéken, aki hálójába tudta volna csalni.De az évek felette is elszálltak, már hetvenöt éves.
Eddig nem akadt gondja, kivéve az ünnepeket. A kicsi kutyájával naponta sétálgatott, tavaszal, nyáron kiült a szomszéd haverokkal a házuk előtt lévő kerti padokra és megvárta a "ki ekkor, ki akkor ér rá" kártyapartnerokat és ott ütötték a blattot estig, közben beszélgettek. A főzéssel sem volt gondja, gyakran szóbakerűlt az ebéd, így a tippek megvoltak a másnapi ebédhez.Mert főzni azt nagyon tudott, hiszen sokáig élt a szülői házban, az anyjától elleste a fortélyokat.
Szóval minden rendben volt, kivéve az ünnepeket, mert azok rém-álmaiban is megjelentek. Különösen a karácsony és a szilveszter üldözte. Ilyenkor borzasztóan magányosnak érezte magát, kizökkent a jól megszokott hétköznapokból és nem tudott mit kezdeni magával.

Kutyasétáltatás alkalmával néha találkozott a két házzal odébblakó Margittal, köszöntek,néha váltottak egy-két szót, de János természetesen szigorúan megtartotta a három lépés távolságot, tudva, hogy Margit is egyedül él.A kutyákat ez nem zavarta, ők vidáman kergették egymást a napfényes pázsiton.
Margitka is betöltötte már a hetvenet, özvegy volt.A férje valamikor-mint a hét törpe-a bányában dolgozott, de a boldog nyugdíjas éveit már nem érte meg,súlyos beteg lett és Margit gondos ápolása mellett is elvitte a betegség.
Gyerekük nem volt, Margit a kutyájával élt édes-kettesben, a sorsán már nem akart változtatni, mert mindig arra gondolt, hogy ő már senkit nem lenne képes ápolni és mégegyszer végigcsinálni azt,amin már egyszer átment. Néha azért nagyon magábazuhant . A függönyön keresztül olykor látta lent a vidám férfitársaságot, meg is jegyezte mgában:-Ez az öreg Topi,- mármint János( nála ez a trottyos kellemesebb változatát jelentette)-milyen nagy életkedvvel él!
Néha elment a nyugdíjas klubba, de miután ott is mindenki az unokákról ömlengett, lassan elmaradt.
Ma szilveszter van-gondolta és szomorúan elhelyezkedett a TV elé, rágcsálta a frissen sűlt sósrudakat, majdnem elsírta magát, miközben az alkoholnélküli bóléját iszogatta.

Egyszecsak csengettek és a kutyája hozzákezdte kaparni az ajtót. Kinézett a kémlelőlyukon, de a neméppen éles szemével-mint máskor-most sem látott senkit.
-Ki az?-kérdezte
-Én vagyok az, Margitka! Engedjen be, valami fontosat szeretnék mondni.
Margit elhűlt és kicsit megijedt, mert felismerte János hangját. Csak nincs tán' rosszul,
-Aztán mit akar, nem ismerem én magát annyira, honnan tudjam, nem rossz szándékból jött-e?
_Hallom, a kutya ismer!-rebegte János bizonytalanul.
Margit végül kinyitotta az ajtót.
-Mi az a fontos?
-Hát csak az,hogy nehogy véletlenül elengedje a kutyáját a petárdák miatt..
_Menjen már-mérgelődött Margit,-mikor engedtem én el a kutyát?
János közben beevickélt a szobába és letelepedett a fotelba.Magában arra gondolt, a nehezén már túl van..
-Meg aztán arra is gondoltam, hogy meghívnám ide az utcába,tudja, szilveszter van és lesz az utca-bál..
Margit elmosolyodott, az arca kisimult, valósággal megszépült.
Mégis rendes ember ez a Topi!

B Ilona Tóthné
Kép: Net