2018. november 24., szombat

Mélységek - Versem a Sumida folyó hídja Kulturális Magazinban

Köszönöm a Sumida folyó hídja Kulturális Magazinnak versem közlését!
Sumida folyó hídja Kulturális Magazin EGY PERC VERS
~~~~~~~~~~~~~~
Bartha Ilona ~ Mélységek
" Mert mélységbe vetettél engem,tenger közepébe,és körülfogott engem a viz:
örvényeid és habjaid mind átmentek rajtam! És én mondám: Elvetettem a te szemeid elől,vajha láthatnám még szentséged templomát! Körülvettek engem a vizek lelkemig,mély ár keritett be engem,hinár szövődött fejemre. A hegyek alapjáig sülyedtem alá,bezáródtak a föld závárjai felettem örökre! " (Jón 2.4-7 )


Mélységek

Ha nyílik a nagy vizek kapuja
két hullám között vakító kékségben,
feltárul Próteusz csodás birodalma
s a vízbe vájt homályos résen
a nap is beszökken.

Mennyire félünk a mélységektől!
Számunkra a pokol tüzes kínjait jelenti,
égni, hevülni a lélek sötét bugyraiban,
elveszni ott, vagy felszínre kerülni
megtörten, de tapasztaltan.

Pedig a mélységek csodákat rejtenek!
Égi napot soha nem látott növények,
korallok ezer színű kertjét, melyek
úgy pompáznak, mint itt fent a rétek.

Kis- és nagyhalak bújnak meg
tenger mélyén rejlő sziklák résein
mint a tág égi térben
madarak fák lombjain..

A tengerek világa káprázatos, mély,
s ha megszűnik minden fény
Néreusz, az idős tengeristen
hullámok hátán elpihen..

Bartha Ilona fényképe

2018. november 21., szerda

Azért vannak a jóbarátok


2018. november 21.

Vissza a naplóhoz

Tegnap borzasztó napom volt. Mérgemben bele is rúgtam Rencike hátsófelébe, akarom mondani hátsó kerekébe, mert megint cserbenhagyott. Eddig csak becézgettem, de hálátlan volt.
Mivel havaseső esett, kaptam magam, gondoltam, jobb, ha most megyek el a bevásárlást megejteni, míg nem lesz fehér minden, ugyanis nem szereltettem fel téli-gumikat, minek, csak ide megyek a közeli városba, aztán meg ha most bevásárolok, egész decemberben itt pihenhet Rencike az udvaron.
Szépen el is indult, két utcával odébb beszaladtam a nemzetibe bagóért, még öt perc sem volt. De Rencike tojt elindulni. No,a szemben lévő ételbárból kiszaladt vagy hat ember, tolták-vonták, hogy ők majd megmutatják, közben kaptam a jótanácsokat, hol szerezhetek be akkumulátort, ami jó is, meg olcsó is, csak 15500 Ft. De a kocsi megmakacsolta magát, így nem a legjobb kedvvel hazaballagtam. Gondoltam, szólok a szomszédomnak, mert ő ért hozzá, meg bikája is van. De pechem volt, mert sajnos az unokáját kellett kórházba vinnie.De milyen a sors! A keresztfiam pont telefonált, mondtam, nagy a baj, jött is azonnal, visszamentünk a tetthelyre, de már csak vontatásról lehetett szó.Kicsit vakaróztam, mert eddig ilyet nem csináltam, én ültem be Rencikébe, tehát engem húztak. Ment is ez szépen az első kanyarig, amikor is enyhén szólva lesodrótam az útról, félig az árokba egy villanyoszloptól 20 cm-re, de a kézifék megmentett. Amíg ott latolgattunk, hogyan is lehetne megmenteni a helyzetet, mejelent Pistike, a másik szomszéd, épp' munkából tartott hazafelé. Nem szaporítom a szót, Isten áldja meg Pistikét, végül csak az udvaron landolt Rencike, biztonságos helyen, akkor rúgtam a hátsójába...
Már elbúcsúztam a téli kocsikázástól, mikor reggel a kapu előtt állt hozzáértő szomszédom, ő nem a szavak embere, azonnal a tett mezejére lépett és megvette a "jó és olcsó" helyen az akkumulátort, be is szerelte és én azonnal meghallottam a számomra legszebb zenét, a motor hangját. Lekopogom, szépen beindult Rencike aranypofa, remélem, holnap is beindul majd, mert ma már nincs erőm kipróbálni, holnap talán nem lesz semmi baj és a városban megvehetem a 3 kg napraforgómagot a madaraknak, mert már a diójuk elfogyott és itt a tél...
/BI/
Kép: net

2018. november 18., vasárnap

FÉSZEK, pályázati zsűrizéshez

Bartha Ilona

Véleményem, ill. értékelésem a versekkel kapcsolatban./ Témakör: szerelem /

1.)

Csak figyelek.:  
Érdekes volt számomra ez a vers. Szó szerint az első és utolsó sort leszámítva, olvasásakor nekem az volt a benyomásom, mintha mindvégig igyekeztél volna meggyőzni valakit,-mintegy rábeszélni magad valakire szép szavakkal,-közben egy-két szép metafora és allegória felhasználásával. De Te így éled meg a szerelmet...A versben kicsit sok a bokorrím (tévedek, élvezheted, gyöngyszemek, neked, elmegyek...)


2.)Bosnyákné Harpauer Márta
Szerettelek: 
Első ránézésre szonettnek véltem, de nem jelőlted. A vers címe múlt időt takar..Tovább olvasva  vált világossá, hogy együtt indultatok el az úton, egymást szeretve, az utolsó tercinában derül ki a jelenidejűség s a jövő reménysége. Kölcsönös szerelem.
Tetszett, a vers rímelése jó.




3.)
Szathmáry Olga Ottilia
Lélekkarcolatok harca: 


 Inspiráció, nem véleményezem.


4.)Bartha Ilona
NEM SÍROK:

Saját vers, nem véleményezem.


5.)
Kiss Koppány AMIT ADTÁL
Szép vers, jó volt olvasni egy férfi gondolatait-talán nem túlzok-az igaz szerelemről.Az érzések komolyságát jelzi,hogy egyes szavak jelentőségét nagybetűkkel indítva is érzékeltette a költő.
Nagyon tetszett a befejezés, megható, szomorú és aki hasonlókat élt át, tudja, mennyire igazak ezek a boldogságból keserűségbe fult érzések...


"A Csoda, mit velem tettél:
Mindig csak Adtál és Sohasem Kértél,
De egyik napról a másikra nagyon Más lettél . . .

. . . Elmentél és a Végén Mindent,
Mindent Magaddal vittél."




6.)Anna Dáma Lovag Erdős
A lángsugarú nyár emléke:
Nagyon szép vers, emlékként visszagondolva a szerelemre. A  rímelés tökéletes, a címre vonatkozólag egyetértek Olgival.



7.)Tamás Reményi Szenvedélyem a szerelem!
Szép, szerelmes Ronsard-szonett, szótagszámokat és rímelést tekintve rendben van. Én jelöltem volna, hogy szonett, de így is gratulálok!

Akai Katalin - Vágy:
A vers szenvedélyes szerelemmel indult, majd "Sürgető vágyunk szelíd szerelem lett". Nekem tetszett, van a versnek ritmusa.
 9.) Magdi Csuka Csuka Magdolna - Úgy, mint a nap
A feltétel nélküli igaz szerelem példája. Azt gondolom, mindnyájan erre vágyunk. Szép vers, gratulálok!
 .)VargaZJulianna
Pokoli paradicsom –
A vers nem lett beszámozva, valamiért kimaradt(a szerkesztőnek)
A vers szenvedélyes szerelemmel indul, majd beteljesedés, végül jöttek a "viharfelhők". Bizony, nem minden szerelem örökéletű, annak a példája ez a vers, de ami tetszik, a csalódás után sem halt meg a remény, "Vihar után szivárvány jő". Tetszett a vers felépítése, dallama.
(4. versszak kezdete helyesen:szerelmünket...)
1o.) Rita Kis Teleki : Emlékszel?
Van, aki fél a nagy érzésektől-márpedig a szerelem az. Hiszen az életünk tele van félelemmel, mindendentől, ami ismeretlen számunkra. Miért lenne a  szerelem kivétel? Rita verse (talán az első szerelem) is ezzel a félelemmel indul. Ahhoz, hogy mi lesz a szerelemből, a másik fél hozzáállása, érzései is szükségeltetnek. Rita versében a szerelem kiteljesedett, hiszen "varázslatba öltöztettél". Nagyon tetszett ez a vers, nem hosszan ömlengő, de a lényeg maradéktalanul benne van.



11.) Edit Ötvösné Németh Mert szeretlek
Kedves Edit! A szerelmet-az én felfogásom, élettapasztalatom alapján nem lehet akarni! Lehet kívánni, vágyni utána, epedezni ezért a gyönyörű érzésért. Az "akarom" egy követelés, nem méltó a szerelemhez...Maga ez a szó eleve sejteti, hogy itt-a realitás talaján mozogva-csak egy 50%-os szerelemről lehet szó.Hangsúlyozom, szerintem. Mert hogy mi lesz az "akarom"-szerelemből, az élet dönti el.  A vers ritmikája jó!


12.) Ildikó Szegény Mi a szerelem ?
Amilyen hosszú a vers, olyan rövid az értékelésem. Mert minden benne van ebben a versben, ami a szerelem. Sóvárgás, gyönyör, bánat, alázat...A tökéletes dolgokat nehéz néhány szóval megfogalmazni...Gratulálok, nagyon szép vers, tartalamilag, formailag egyaránt!


Véleményem szerint a helyezési sorrend:

I.) Ildikó Szegény
     Tamás Reményi
      Rita Kiss Teleki

II:) Kiss Koppány
      Anna Dáma Lovag Erdős

III.) Magdi Csuka
       Bosnyák Harpauer Márta

Köszönöm Mindenkinek a játékban való résztvételt! Tisztelettel: Bartha Ilona