2018. november 18., vasárnap

FÉSZEK, pályázati zsűrizéshez

Bartha Ilona

Véleményem, ill. értékelésem a versekkel kapcsolatban./ Témakör: szerelem /

1.)

Csak figyelek.:  
Érdekes volt számomra ez a vers. Szó szerint az első és utolsó sort leszámítva, olvasásakor nekem az volt a benyomásom, mintha mindvégig igyekeztél volna meggyőzni valakit,-mintegy rábeszélni magad valakire szép szavakkal,-közben egy-két szép metafora és allegória felhasználásával. De Te így éled meg a szerelmet...A versben kicsit sok a bokorrím (tévedek, élvezheted, gyöngyszemek, neked, elmegyek...)


2.)Bosnyákné Harpauer Márta
Szerettelek: 
Első ránézésre szonettnek véltem, de nem jelőlted. A vers címe múlt időt takar..Tovább olvasva  vált világossá, hogy együtt indultatok el az úton, egymást szeretve, az utolsó tercinában derül ki a jelenidejűség s a jövő reménysége. Kölcsönös szerelem.
Tetszett, a vers rímelése jó.




3.)
Szathmáry Olga Ottilia
Lélekkarcolatok harca: 


 Inspiráció, nem véleményezem.


4.)Bartha Ilona
NEM SÍROK:

Saját vers, nem véleményezem.


5.)
Kiss Koppány AMIT ADTÁL
Szép vers, jó volt olvasni egy férfi gondolatait-talán nem túlzok-az igaz szerelemről.Az érzések komolyságát jelzi,hogy egyes szavak jelentőségét nagybetűkkel indítva is érzékeltette a költő.
Nagyon tetszett a befejezés, megható, szomorú és aki hasonlókat élt át, tudja, mennyire igazak ezek a boldogságból keserűségbe fult érzések...


"A Csoda, mit velem tettél:
Mindig csak Adtál és Sohasem Kértél,
De egyik napról a másikra nagyon Más lettél . . .

. . . Elmentél és a Végén Mindent,
Mindent Magaddal vittél."




6.)Anna Dáma Lovag Erdős
A lángsugarú nyár emléke:
Nagyon szép vers, emlékként visszagondolva a szerelemre. A  rímelés tökéletes, a címre vonatkozólag egyetértek Olgival.



7.)Tamás Reményi Szenvedélyem a szerelem!
Szép, szerelmes Ronsard-szonett, szótagszámokat és rímelést tekintve rendben van. Én jelöltem volna, hogy szonett, de így is gratulálok!

Akai Katalin - Vágy:
A vers szenvedélyes szerelemmel indult, majd "Sürgető vágyunk szelíd szerelem lett". Nekem tetszett, van a versnek ritmusa.
 9.) Magdi Csuka Csuka Magdolna - Úgy, mint a nap
A feltétel nélküli igaz szerelem példája. Azt gondolom, mindnyájan erre vágyunk. Szép vers, gratulálok!
 .)VargaZJulianna
Pokoli paradicsom –
A vers nem lett beszámozva, valamiért kimaradt(a szerkesztőnek)
A vers szenvedélyes szerelemmel indul, majd beteljesedés, végül jöttek a "viharfelhők". Bizony, nem minden szerelem örökéletű, annak a példája ez a vers, de ami tetszik, a csalódás után sem halt meg a remény, "Vihar után szivárvány jő". Tetszett a vers felépítése, dallama.
(4. versszak kezdete helyesen:szerelmünket...)
1o.) Rita Kis Teleki : Emlékszel?
Van, aki fél a nagy érzésektől-márpedig a szerelem az. Hiszen az életünk tele van félelemmel, mindendentől, ami ismeretlen számunkra. Miért lenne a  szerelem kivétel? Rita verse (talán az első szerelem) is ezzel a félelemmel indul. Ahhoz, hogy mi lesz a szerelemből, a másik fél hozzáállása, érzései is szükségeltetnek. Rita versében a szerelem kiteljesedett, hiszen "varázslatba öltöztettél". Nagyon tetszett ez a vers, nem hosszan ömlengő, de a lényeg maradéktalanul benne van.



11.) Edit Ötvösné Németh Mert szeretlek
Kedves Edit! A szerelmet-az én felfogásom, élettapasztalatom alapján nem lehet akarni! Lehet kívánni, vágyni utána, epedezni ezért a gyönyörű érzésért. Az "akarom" egy követelés, nem méltó a szerelemhez...Maga ez a szó eleve sejteti, hogy itt-a realitás talaján mozogva-csak egy 50%-os szerelemről lehet szó.Hangsúlyozom, szerintem. Mert hogy mi lesz az "akarom"-szerelemből, az élet dönti el.  A vers ritmikája jó!


12.) Ildikó Szegény Mi a szerelem ?
Amilyen hosszú a vers, olyan rövid az értékelésem. Mert minden benne van ebben a versben, ami a szerelem. Sóvárgás, gyönyör, bánat, alázat...A tökéletes dolgokat nehéz néhány szóval megfogalmazni...Gratulálok, nagyon szép vers, tartalamilag, formailag egyaránt!


Véleményem szerint a helyezési sorrend:

I.) Ildikó Szegény
     Tamás Reményi
      Rita Kiss Teleki

II:) Kiss Koppány
      Anna Dáma Lovag Erdős

III.) Magdi Csuka
       Bosnyák Harpauer Márta

Köszönöm Mindenkinek a játékban való résztvételt! Tisztelettel: Bartha Ilona












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése