2014. április 26., szombat

Üres pad

Szonett

Üres pad áll a virágzó fák alatt,
körüllengi a tavasz dús illata.,
a pad ülőkéje mohos, szúrágta,
koptatta felszinét sok év pirkadat.

Hol vannak a párok, egymást ölelelők?
Mikor szó sem létezett, csak tekintet,
tüzes parázsként izzott a szeretet,
s nem sírtak, elbújtak az eső-felhők..

A pad üres most, áll, mint egy kövület,


de felette méhek gyűjtik a mézet
s éjjel ezüst holdsugarak táncolnak.

Tudom, egyszer ölellek még itt téged,
mint régen,s elhagyod tűnő árny-léted,
amikor a virágszirmok lehullnak..

B Ilona Tóthné
Kép: Net

14Imréné Balogh, Nép Ágnes és további 12 ember/ 2016.04.
 április 26., 22:33 ·
Üres pad
Szonett
Üres pad áll a virágzó fák alatt,...
Továbbiak
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Hozzászólás

2014. április 24., csütörtök

Menni, vagy nem menni

Régi közhely, hogy aki bent van, az kifelé kívánkozik, aki kint van, az befelé..
A válások száma mutatja, hogy nagyon kevés ma már az "örökéletű" házasság.
Megdőltek a házassággal, családdal kapcsolatos évszázados hagyományok, fellazultak a társadalmi, erkölcsi gátak. Előtérbe került az " én is csak egyszer élek, nekem is jár a boldogság" életszemlélet.
A párkapcsolatok elfáradnak, következménye a megcsalás, válás.
Sok kapcsolatot lehet megmenteni, ha még idejében kiderül, melyik az a terület, ahol a kapcsolat elfáradt, leásni a bajok gyökeréig, megoldást találni, hogy meddig érdemes egy kapcsolatért küzdeni.

Évek során derül ki, hogy két össze nem illő embert találunk, akik nem igazán kiváncsiak egymásra.Vagy egyik-másik fél túl sokat jár el esténként, mert nem szeretnek otthon lenni.
Talán közösen kellene tenni a kapcsolatért, kitörni a hétköznapokból, kettesben elutazni, vagy a pár tagjai néhány napot külön töltenének el és akkor megérzik, milyen az, amikor a másik hiányzik.
Végiggondolni, hogy mi az, ami szép volt a házasságban, mi volt. az a kapocs, hogy egymást választották.
Egy házasságban nem csak a szex fontos,hanem a lelkiség, az intemitás is.Ezek olyan erőforrások, amelyek megerősítenek.

Az a házasság, ahol még van jövőkép és ebben a képben a másik is szerepel, ott még van esély a megoldásra.
Sokan vannak, akik nem önhibájuk miatt-kívülrekedtek. Szépítgethetjük ezt a "szabadsággal", a "szeretek egydül lenni" mondókával, de aki igazán egyedül van, az nagyon is tudja, milyen nehéz és keserves ez az állapot. Tegyünk meg mindent azért, hogy soha ne kelljen "kifelé" kívánkozni egy házasságból..

B Ilona Tóthné
Kép: Net
Ágnes Trubicza Súlyos társadalmi kórkép ez Icám és nincs rá recept. Legtöbben már a szülői házból hozzák magukkal a romlás csíráit. Milyen kép él bennük a szüleik házasságáról? Nincs jövőképük, nincsenek közös célok. Nem alakult ki bennük a felelősségtudat önmaguk és családtagjaik iránt. Legtöbben azt hiszik, minden a szex és a szerelem örökké tart. Aztán, amikor eltelnek egymással, kiégnek, mint az olajlámpás, ha kifogy belőle az olaj. Csupán szexpartnert látnak a másikban és nem az embert, nem a társat. Nincs mondanivalójuk egymás számára. Sok leány úgy megy férjhez, vagy ugrik egy élettársi kapcsolatba, hogy fogalma sincs az otthonteremtés mibenlétéről. Nem ért a házimunkához. Se főzni, se az otthonát rendben tartani nem tudja, hiszen nem hozott mintát a szülői házból. Párválasztásnál nincs értékrendjük, vagy silány a kínálat.
Régen az iskolában voltak háztartástan órák. Tantárgyként szerepelt az iskolai programban a hímzés, kötés, horgolás, csecsemőgondozás, főzés, mosás, takarítás, stb. Manapság nagyon kevés fiatalasszony kezében látni kézimunkát, varrást, stoppolást, foltozást. Annál többen cigiznek, szotyiznak órákon át beszélgetve a játszóterek padjain, miközben két, három gyermekük nyüzsög körülöttük, akik ebéd helyett túrórudit , meg gyümölcsjoghurtot kapnak. Bizony, valahol megálljt kell parancsolni ennek a folyamatnak, amely végromlásba viszi a családokat.* *


 Köszönöm szépen Ágikám a tartalmas és értékes hozzászólásod. Annyira tetszett, hogy a blogomba is betettem..Minden szava igaz, A fiataloknak nincs jövőképük és valahogy úgy érzem, SENKi nem foglalkozik ezzel.Az ember sokszor megdöbbenten és szájtátva nézi például a TV-ben a fiatalok tartalmatlan-csak a szexre épülő rövidke kapcsolatait. Nem tudom, ez a közömbösség hova fog vezetni..:(

2014. április 20., vasárnap

Virágzó fák alatt

Virágzó fák alatt
meghitten sétálok,
néha   élénk fuvallat
megrázza a szirmokat.
Mint langyos hópihe
a sziromeső beterít,
kinyújtott kezemre
fehér leplet borít.
Élvezem e szépséget,
bár sétám egyre nehezebb,
ámulok a virágzó fán,
évről-évre mindig szebb..
Míg testemet a múló idő
apránként darabokra tör,
gyümölcsfám mind
terjedelmesebb,
az ember lenne
a legtökéketesebb?

B Ilona Tóthné
Kép: Net