2017. május 25., csütörtök

Arany középút

Hálás vagyok, mert már hetek óta nem éreztem magam ilyen nyugodtnak, békésnek, mint  ma. A tegnapi felhőszakadás nem tett kárt a kertben, kifejezetten felfrissültek a növények, kicsit bogarásztam kint, kinyílt a zsálya és olyan csodálatos az illata, keveredett a mellette kinyílt rózsák illatával. Ilyenkor szeretem a legjobban a kertet és arra gondolok, milyen kár, hogy azok, akik panelben vagy társasházakban laknak, nem érzik, nem látják ezt.Ezt onnan tudom, hogy én is hasonló körülmények között éltem sokáig.Igaz, ők meg azt nem tudják, miért is írtam azt, hogy ma ilyen békés vagyok. Ugyanis egy családiházban  mindig van valami javítani való, mindig elromlik valami és ezek a javítása, szakemberek keresése stb. idegpróbáló feladat. Itt ugyanis én vagyok a "közös képviselő", ha sikerül megoldani a dolgokat, akkor jó, ha nem, akkor marad az idegeskedés.Az elmúlt napok fáradalmain tanulva most jutottam el oda, hogy lejjebb adjam és kezdek kilábolni a "maximalista" betegségből. Mert szerintem ez egy betegség, hosszú éveken keresztül szenvedtem tőle. Mi a bánatos rozmaringnak kell nekem örökké arra törekedni, hogy a legjobbat hozzam ki magamból? Legjobb az arany középút, nem véletlenül arany az.
Itt vannak például a politikusok, akik állítólag értünk dolgoznak,vitatkoznak, marják egymást, gazdagodnak.Nem  hiszek abban, hogy boldogbbak mint én a kis maximalizmusommal, vagy most már azzal sem.Ugyanis nem elég azt a sok akármit megszerezni, azt meg is kell tudni tartani, ami egy örökös odafigyelés a pénzügyekre, a konkurenciára, az ellenszurkolókra.Kinek hiányzik ez? Ugyanakkor én leülök a kert sarkában egy padra, onnan látom, hogy a vaskapum alsó részén az acéllemez kezd lyukadozni, hogy az ereszcsatornámon mindenhol folyik a víz, csak a folyókában nem, hogy a kőburkolat a sok esőtől kicsit megsüllyedt és még be a lakásba nem is látok.Szóval bolgogan ücsörgök a kispadon a levetkőzött maximalizmusommal és azt mondom, nem baj, majd apránként mindent szépen megcsinálok. Közben sajnálom a politikusokat..
Hálás vagyok, hogy megérhettem ezt a kort, a nyugdíjas éveket és reggelente nem kell munkába vágtatnom álmosan, hanem itt kortyolhatom a kávémat a friss levegőn.Aztán szájam íze szerint  az itthon található nem túl választékos alapanyagokból elkészítem az ebédem, majd nyomozni kezdek egy lakatos után, aki a kapumat megcsinálja...

Bartha Ilona
Kép: saját


2017. május 23., kedd

Az idő sodrában

/Zsuzsa játékára/

Tik-tak, tik-tak, születésed óta az óra
monoton ketyeg neked s a kis kéknelelejcs
évente új tavasznak ígéretét hozza...
Fiatalságod mámorában, szelek sodrában
az élet tüzes zenéjére reppent a szoknyád,
mára emlék lett, az idő selyemszálakkal
gúzsba kötötte tested-lelked visszavonhatatlanul,
mikor az óra utolsót üt, a kötelék-csak akkor-lehull...

Bartha Ilona