2015. január 16., péntek

Az ezüstszínű kályhacsőlakk megtette jótékony hatását

( Egymondatos )

Régi családi házunkban,-ahol gyermekkoromat töltöttem és felnőttem- egy öreg vaskályha állt. Antik darab volt, ki tudja hány éves, bármelyik múzeumban megállta volna a helyét.
Nálunk már szertartás-számba ment, hogy a fűtési szezon megkezdése előtt apám a csövekkel együtt átkente a kályhát csőlakkal.Ilyenkor a kályha új ruhájában ezüstös fénnyel ragyogott, a szoba királynője lett és télen ontotta a meleget.
12-13 éves lehettem, amikor apám éppen a festéssel foglalatoskodott, én elmerülten néztem a munkáját. Abban az időben éppen szerelmes voltam a szomszéd fiúba, de nagy csalódás ért, mert észrevettem a szünetben, hogy szerelmem tárgya egy másik kislány kezét fogva sétálgat.
Apám magának való ember volt, mindig a gondolataiba merülve, sokszor úgy éreztem, valami másik világban kalandozik.
Akkor- miközben fényesítette a kályhát, fél szemével rám nézett, nem kérdezett semmit és teljesen váratlanul megszólalt:
- Ne légy szomorú, Icuka-mondta és tréfásan az orromra kent egy kis lakkot az ecsettel- nézd csak ezt a kályhát, látod, milyen volt? Most megszépítem és újra fog ragyogni.Te is fesd át a szomorúságod és ha ezzel végzel, újra a régi, vidám kislány leszel!

Az ezüstszínű kályhacsőlakk megtette jótékony hatását. De sokat gondoltam apám szavaira nehéz időszakaimban! Mert mi vagyunk a kályha, amit mindig újra-és újra át kell festeni.
Azóta már eltemettem a szüleimet, testvéreimet, férjemet, viharos éveken vagyok túl, örökös újrakezdéssel, mindig kimásztam az alagsorból, apám szavainak köszönhetően. És nem áltatom magam-még így, az utolsó szakaszban sem, hogy zökkenő mentesen élhetek. Amíg élünk, mindig szükség lesz az ezüstfényű kályhacsőlakkra..

B Ilona Tóthné..

2015. január 11., vasárnap

Nem szeretem

Az "utálat" játékhoz

Az én szótáramban
nincs oly' szó, hogy utálni
nem emberhez méltó
ily szóval szólni
helyette azt mondom
nem szeretem
azt is csak végső esetben:
ha a gerinctelenség
renyheség, oktalan sértés
öndícséret és semmittevés
szemem előtt zajlik
mint áradó patak
akkor sem mondom, utállak
csak nem szeretem, ha
ilyen vagy..
mert minden emberben azért
van valami jó
s szép szavakkal még
megváltoztatható
nem legyinteni kell
és elmenni mellette
mert nem tudhatod
te mikor kerülsz
ilyen helyzetbe..

B Ilona Tóthné