2015. április 30., csütörtök

Levél Barátnőmnek

Közmondás: Nincs jobb tükör a régi barátnál


Ezt a levelet nem most írtam, talán megbocsájtjátok, hogy feltettem ide, a játékhoz. Tudom, nem vers, nem is vidám, de olyan jólesett ezzel a közmondással kapcsolatban most ezt itt közölni. A levelet, ha most írtam volna, derűsebb lenne, mert jó vége lett...

  • Meleg fülledt idő van,talán vihar készül.Még nem ért ide a vihar szele,de szinte rezeg a levegő.Ma füvet nyírtam és a csendet csak a gép berregése törte meg.Közben elkalandoztak a gondolataim és ahogy a levágott fűszálak szerte-szét röpködtek,úgy  jutott eszembe ezer emlék,a mi közös múltunkból.
  • Nagyon aggódom,mert kivizsgálás alatt vagy,a szíved rendetlenkedik,mint olykor az enyém is.Nehezen bírja már azt a sok emléket,titkot,örömet,bánatot,fájdalmakat,amit a hosszú évek alatt elraktároztunk.Ide-s tova fél évszázada ismerjük egymást,szinte gyermekkorunktól.Együtt kezdtük a gimit,ami akkor nehéznek tűnt,de most visszagondolva olyan volt,mint egy nagy játék.
  • Emlékszel még a sok boldogságra,csinytevésre,a kirándulásokra,a házibulikra?Egyikünk sem tehetős családból származott,mégis mindenünk meg volt,a bulikra a hétköznapi ruhánkból menő cuccot varázsoltunk,önfeledten hülyéskedtünk,táncoltunk,énekeltünk.A srácok,Öcsi,Csöszi,Gyuri és a többiek nagy legényeknek akartak látszani,udvarolgattak,közben azon(is) járt az eszük,mivel viccelhetnének meg bennünket.No,és a TANÁR ÚR!Mai napig hasznosítom a tanításait.Csodálatos pedagógus volt!Pedig szegénynek nehéz volt kordában tartani bennünket.
  • Varázslatos évek voltak azok és mi jó néhányan igazi barátok,testvérek lettünk.Úgy érzem, a gimis évek befejeztével a gyermekkorom is végetért.
  • Szétszéledtünk a nagyvilágban.Belőled kiváló pedagógus lett,nemzedékeket neveltél fel.Én,az akkor még utált műszaki pályán kötöttem ki,mert "bűnös nemesi múltam" miatt a hőn áhítozott orvosi egyetem szóba sem jöhetett.De a sors így rendelte,ki tudja,miért.Szerelmek jöttek-mentek,majd családalapitás,gyerek nevelés.
  • Jó pár év kihagyás után,mikor a "régi gárda" találkozott,már felnőtt,érett fejjel szinte újra gyerekekké váltunk.A baráti szeretet,az összetartozás mai napig megmaradt.Mi "harcos" utat jártunk be,de nem számit a politikai hova tartozás,nem számit az eltűnt idő sok fájdalma,keserűsége,mi barátok vagyunk.Féltjük és óvjuk egymást.
  • Ezért aggódom most annyira.Te is elvesztetted a társadat,mint én,elvesztetted a fél szívedet és az a másik fél talán túlterhelt a gondoktól,a fizikai megpróbáltatásoktól,a családért aggódástól,olykor az egyedüllét bújától.Szeretném,ha éreznéd,nem vagy Egyedül.Mi itt vagyunk.Ha beteg vagy,mi is betegek vagyunk.Ezért kívánom,hogy ez a kivizsgálás,érfeltöltés ne egy betegség kezdete legyen.Vigyázz magadra,magunkra.
  • Azzal a reménykedéssel zárom soraimat,hogy a következő találkozáskor megint a régiek leszünk,tele vidámsággal és szeretettel.
  • Sok szeretettel puszillak: Ica
B Ilona Tóthné
  •     
I

2015. április 28., kedd

HA ELVESZTLEK

Hogyha elvesztlek, no mondd,
árnyékom nélkül hogyan élhetek,
mely sötét foltként ott lebeg
egybefonódva, símogatva a betont?
Hogyha elvesztlek, ki fogja a forró nyárban
hideg vízzel fröcskölni a vágyam,
s mikor a fagyos tél bekúszik a szobába,
egymagamban hogyan szítok tüzet a kályhába?
"Hogyha elvesztlek, no mondd,
tudsz-e úgy aludni többet,
hogy ne susogjak majd fölötted,
mint a széles hársfalomb?"
Hogyan telepszik rád az orgonaillat,
ha nem vagy mellettem, mikor ülök a fa alatt,
ki mondja meg, fel mit vegyek,
s látni elismeréssel csillogó szemed?

Hogyha elvesztlek, tovább gyötör életem,
de miért?-mondd, ha hiányzik másik felem...

/ Az idézet Rainer Maria Rilke: Altató c. verséből való/

B Ilona Tóthné
Kép:net
24 Eta Dékányné, Éva Etelka Varady és további 22 ember/2017.01.15/


HA ELVESZTLEK
Hogyha elvesztlek, no mondd,
árnyékom nélkül hogyan élhetek,
mely sötét foltként ott lebeg...
Továbbiak
TetszikTovábbi reakciók megjelenítése
Hozzászólás