2019. február 8., péntek

Várom már


/Játékra/ Megadott szavak: Váratlan, Szívdobogás, Felkavaró, Hóvirág, Sötétség
 Szonett

Téli sötétségben vacogó napok
-bárcsak maradtunk volna gyerekek,
s még mindig örülnénk a hóembernek-
most csak a sáros latyakra gondolok.


Mikor tűnik már tova e hosszú tél?
Csintalan szele csípi az arcomat,
etetőbe űzi a madarakat,
sok éhes galamb kóbor macskáktól fél...


De nézd, amott egy kis hóvirág köszön,
váratlanul elöntött rég-volt öröm,
szívdobogásom felgyorsult. Tavasz jön!


Még a gondolata is felkavaró!
Úgy várom, -elolvad a hótakaró,
fényben fürdik majd a friss virágözön!
/BI/

Karamellizált narancshéj és dió

Mostanában, a csendes téli estéken és az influenzám alatt kicsit "túlrágtam" magam a sajtos stanglikkal, mert a csoda vigye el, én nem tudok olyan beteg lenni, hogy ne rágjak valamit.
Örömömre felfedeztem ezt a receptet, azon nyomban meg is csináltam, mert fő a változatosság. Nagyon okés, ajánlom mindenkinek és vitamin is van benne!.De ismerve telhetetlen valómat, a múltkor találtam még dióbelet, úgyhogy azt is kandíroztam! Hát még ha rágtatok finomat, akkor ez az!
Karamellás dió
Hozzávalók

30 dkg dió vagy más mag
egy evőkanál fahéj
10 dkg cukor
1 tojásfehérje
1 teáskanál vaníliapor
Így készítsd el
Keverd össze a fahéjat a cukorral és a sóval, majd az egészet rázd össze alaposan egy zacskóban, és tedd félre. Ezután keverd össze a tojásfehérjét, a vaníliát és minimális, körülbelül egy-két evőkanálnyi vizet is - dolgozd őket jól össze, hogy a végeredmény minél homogénebb és minél krémesebb állagú legyen.
Tedd a diót egy nagy edénybe, és keverd össze a tojásfehérjés mixtúrával. Ügyelj arra, hogy minden diószem tökéletesen be legyen fedve. Ha ez megtörtént, öntsd át a zacskóba, és az egészet rázd alaposan össze, hogy mindenhová jusson a fahéjas-cukros keverékből.
Egy tepsibe helyezz sütőpapírt, egyenletesen oszlasd el rajta a diót, és 100 fokra előmelegített sütőben szárítsd körülbelül egy órán keresztül. Közben időnként rázogasd meg a tepsit. Ha kész, hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre, és már fogyasztható is.
/NOSALTY/
cookta.hu
A narancs fontos téli gyümölcsünk, a szürkébb, hidegebb hónapokban az…