2015. november 6., péntek

Kelkáposzta levelek között sütkérező rizsezshús szívem melegével tálalva

A kicsit hosszadalmas cím mögött egy finom étek rejtözik, amit most találtam és garantálom, nagyon finom.
Előzmények: Korábban már említettem, hogy nálunk húsvásár volt. de mire észbekaptam és 9 órára lementem a piacra, nekem már csak csont jutott, mint a jó fogú kutyának.Apám, szegény ha élne, mindjárt mondaná is, hogy annak is való, mint ahogy tejet sem ivott egész életében, mert az meg macskának való...Kicsit el is keseredtem, mert nagyon ritkán eszem sertéshúst, így a csontok a fagyasztóban kötöttek ki.
Tegnap aztán előkotortam, gyerekek, minden bánatom elrepült, mert arról a néhány csontdarabról több, mint egy félkiló húst lefejtettem, kutyám nagy bánatára. Este kifundáltam, hogy valami tartalmas kaját csinálok,  rakott-félét, korán fogok kelni, mert ahhoz idő kell.
Reggel a húsból pörköltet készítettem, mikor majdnem megfőtt, beletettem egy halom apróra-vágott zödséget, ami nálam előre elkészítve szintén a fagyasztóban található. Van abban brokkoli, sárgarépa, zeller, karalábé, zöldborsó és nem utolsó sorban kelkáposzta. Közben megfőztem két marék rizst. A zöldséges pörkölt isteni lett. Ezt összevegyítettem a megfőtt rizzsel.
Hogy a csotok se menjenek kárba-mert milyen finom a velő pirítottkenyéren,-szintén egy nagy fazékban zöldségekkel és a kelkáposztával odatettem főni, gondoltam, ebből remek  zöldséges csontleves lesz, amit majd nagyobb tejfölöspoharakba kiadagolva kihülés után szintén a fagyasztóba teszek, később alapléként bármibe felhasználható.
Visszatérve a a rakottasomhoz, egy zománcozott tepsibe rétegenként leraktam a zöldséges rizseshúst, majd rá egy réteg kelkáposzta-levelet és így tovább.Mikor elkészültem, a tetejét meglocsoltam tejföllel és vékonyra szelt szalonnát raktam rá, ugyanis ez a jele annak, hogy a sütőben mennyi ideig kell még sütnöm.Néhány perc után a szalonna megpirul és ezzel kész az isteni étek.
Meleg szívvel melegem ajánlom mindenkinek!

B Ilona Tóthné

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése