2013. május 17., péntek

Olvastam egy könyvet:

YASMINA KHADRA: KABUL FECSKÉI

Ezt a könyvet a "Játék a szavakkal 2." pályázaton elért eredményemért ajándékként kaptam és most, hogy elolvastam, igen nagy hatással volt rám. Azt is mondhatnám, borzongató hatással.

A regény egy beszámoló arról, milyen az élet az ezredfodulón egy embertelen teokráciában, mivé tesz a háború, a félelem, a tömeg, melyeknek hatására darabokra törik az élet.
Milyen nyomorúságos az afgán nők helyzete, akiket alattvalónak tekintenek, csadorban járnak és egyedül az utcára sem mehetnek.

" Moshen korábban, vagyis fényévekkel azalőtt szeretett esténként Kabul utcáin sétálgatni.Akoriban az üzletek kirakatai nem sok mindent kínáltak, de nem csaptak az ember arcába korbáccsal...Most a férfiak a függönyök és az asszonyok mögé ritőzve mumifikálódtak a félelem és a rettegés halotti lepleiben....Az afgán eget, amely alatt a föld legszebb álmait szövögették, hirtelen páncélozott ragadozók lepték el, azúrkék ragyogását füst csíkozta be, és a riadt fecskék szétrebbentek a golyók tánca közepette.Megérkezett a háború. Megtalálta hazáját.."

Az állandó félelem megnyomoritotta a lelkeket. Kabulban az örömöt a fő bűnök közé sorolták...A regény egy házasságtörő asszony megkövezésével kezdődik..

Érdemes a regény elolvasni és elgondolkodni, mit jelent nekünk az, hogy itt élhetünk Európa közepén, békében, biztonságban, mégha olykor berzenkedünk is vélt- vagy valós nehézségeinken.E regényt elolvasva bizonyára megtudjuk..
Kép: Net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése