2013. január 23., szerda

A CITROMFŰ

Citromfű

2013. január 23.

Változatlanul esik..esik! Tegnap délutánra elolvadt az előzőleg leesett hómennyiség, erre éjjel rákezdte és ma megállás nélkül folytatta..
Már a gyomron is fáj, persze lehet, hogy a tegnapi palacsintától, mert sütöttem egy rakással, lett vagy 12 db, amiből nagy könnyelműen hármat megettem a szokásos kettő helyett..
Igy most egész nap a citromfüves teámat iszogatom, nem rossz, magam termesztettem , száritottam..

Nagyon egyszerű a termesztése és ha egyszer megmarad, garantálom, ki sem lehet irtani..Az illata is nagyon kellemes.
Amit tudni kell róla:

A citromfű (melissa officinalis) egy hatásos fűszer és gyógynövény is egyben, amelyet akár cserépben akár balkonládában is termeszthetünk.

Már az ókorban is ismerték és használták ezt az illatos fűszernövényt, amely mint gyógynövény is szerepelhet házi patikánkban.

Évelő növény így elég egyszer elültetni kertünkbe, ahhoz hogy minden évben szedhessük a friss hajtásokat. Kedveli a napos meleg kerteket, erkélyeket, de akár a konyha ablakba is ültethetjük cserépbe. Már márciusban elvethetjük a magokat egy védett fagymentes helyre, egy cserépbe akár 3-5 magot is szórhatunk.

Ha áprilisban az időjárás már elég meleg ültessük ki a palántákat a szabadba, kb.45 cm tőtávolságra és ugyanennyi sortávolságra. Mivel a növény elérheti akár a 90 cm magasságot is, hagyjunk neki helyet a növekedéshez, ám ha kisebb erkélyre szeretnénk dézsába ültetni metszéssel lehet kissé kordában tartani. Ha nem magról, hanem palántáról szeretnénk ültetni kertünkbe a citromfüvet, csak egészséges dús bokros palántát válasszunk, majd április végén, május elején ültessük ki a szabadba.


Ha egyszer elültetjük, kertünkben ezt a fantasztikus fűszernövényt biztosak lehetünk benne, hogy minden évben lesz elég alapanyagunk, mert a citromfű elszórja magját, amely évről évre ki kell. Ha túlburjánzott kertünkben a citromfű, szedjük ki a töveket és ajándékozzuk el ismerősnek, barátoknak.

Ha mint gyógy vagy fűszernövényt szeretnénk felhasználni még virágzás előtt gyűjtsük be a hajtásokat, mert ekkor a legnagyobb az illóolaj koncentrátum a növény leveleiben.

Nagyon könnyen gondozható és nevelhető akár egy dézsában is, érdemes pár cseréppel tartani a teraszon vagy egy két tő növény a fűszerkertbe telepíteni. A cserepes növényeket ősszel vágjuk, vissza majd télre vigyük világos, de fagymentes helyre, így tavasszal újra kihajt a fűszernövény.


Itthon a citromfű, mint fűszernövény talán kevésbé ismert és használt pedig számtalan ételhez és süteményhez is adhatjuk, finom citrom illata és aromája pikáns ízt kölcsönöz az ételnek.

A friss leveleket adhatjuk salátához, halhoz, kompóthoz, és süteményekhez. Jégkocka tartóba lefagyasztva a nyári forróságban hűsítőként szolgálhat az italokhoz. A belőle készült teanyugtató és görcsoldó hatással bír, de fürdővízbe is tehetjük.

A lecsípett citromfű leveleket egyben dobjuk bele az ételbe és csak a főzés legvégén adjuk az étel mellé.

Érdemes kipróbálni a jeges teát egy kevés citromfűvel és mentával ízesítve.
/ Forrás: Nőinetkafe /
A bejegyzést írta: Ilona B. T.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése